Videospeler inladen...

Jan Balliauw op NAVO-top: "Plooien tussen VS en Duitsland zijn gladgestreken, maar zal het blijven duren?"

Het is niet tot een clash gekomen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn bondgenoten bij de NAVO op de NAVO-top in Brussel. Dat zegt VRT NWS-journalist Jan Balliauw. "Trump wilde de norm voor defensie-uitgaven verdubbelen, maar dat plan zit niet in het uiteindelijke akkoord."

"Trump heeft het netjes gehouden tijdens de vergadering van de NAVO", zegt Balliauw. "Hij ging niet in de aanval en ook zijn bondgenoten deden dat niet. De Amerikaanse president pleitte er wel voor om de norm voor defensie-uitgaven te verdubbelen, van 2 naar 4 procent van het bnp. Maar dat is niet in de slotverklaring opgenomen. Wat er wel inzit? De NAVO-landen beloven dat ze een niet-aflatende inspanning zullen doen om tot die 2 procent te komen tegen 2024."

De NAVO heeft er volgens Balliauw alles aan gedaan om als een "slagvaardige organisatie" over te komen. "Zo is het 4x30-programma goedgekeurd: tegen 2020 moeten er 30 gevechtsvliegtuigen, bataljons en marineschepen binnen de 30 dagen bijeengebracht kunnen worden."

En dan was er nog de kritiek van Trump op Duitsland. Trump zei eerder op de dag dat Duitsland gecontroleerd wordt door Rusland door de energieafhankelijkheid. "Die kritiek heeft Merkel persoonlijk geraakt. Wellicht is er veel gesproken tussen de Duitse en Amerikaanse delegatie om de plooien weer glad te strijken. Dat is even gelukt, maar de vraag is of dat ook zal blijven duren. Trump heeft namelijk ondertussen alweer zijn bestaande kritiek geuit via Twitter."

Meest gelezen