Videospeler inladen...

Jan Peumans (N-VA) pleit op 11 juli voor eigen Vlaamse grondwet

Tijdens zijn laatste 11 juli-toespraak als voorzitter van het Vlaams Parlement heeft Jan Peumans (N-VA) een pleidooi gehouden voor een Vlaamse grondwet. Hij beschouwt dat als basis voor een coöperatief federalisme, waarbij de Vlaamse en de Belgsche grondwet op gelijke voet worden behandeld.

In 2021 viert het Vlaams Parlement zijn 50-jarig bestaan, voor Peumans een uitgelezen gelegenheid om nu eindelijk eens werk te maken van een Vlaamse Grondwet. "De tijd is rijp om ook Vlaanderen een verklaring te schenken waarvan de principes van de democratische, moderne en diverse samenleving worden opgenomen en in een grondwettelijke verklaring worden vastgelegd", zei hij in de Gothische Zaal van het Brusselse stadhuis.

Wat is het nut van zo'n eigen Vlaamse grondwet? "Vlaanderen kan die grondwet aanwenden als basis voor een coöperatief federalisme waarbij de eigen grondwet op gelijke voet wordt behandeld met die van België", aldus Peumans. "Een eigen grondwet zal onze eigen identiteit en onze eigenwaarde versterken. Tegelijkertijd zullen we de andere gemeenschappen in ons land ertoe aansporen om dezelfde oefening te maken."

Peumans roept ook op om eens te bekijken hoe ver het gevorderd is met de 5 resoluties die het Vlaams Parlement op 3 maart 1999 heeft goedgekeurd. Die resoluties gaan over de Vlaamse ontvoogding en de staatshervorming, en Peumans stipt aan dat ze niet volledig zijn gerealiseerd. Zo vindt hij het hoog tijd om een grondwetsartikel uit 1994 in de praktijk om te zetten dat bepaalt dat alle bevoegdheden die niet expliciet aan het federale niveau zijn toegewezen aan de deelstaten worden toegewezen.

Na 10 jaar vind ik het prachtig van u dat u als burgemeester ons in uw stadhuis welkom heet

Voorzitter Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA)

Opvallend was de verwelkoming in het Nederlands door de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS), die de Vlaamse identiteit één van de vele identiteiten van Brussel noemde. En dat kon Jan Peumans best wel smaken. "Na 10 jaar vind ik het prachtig van u dat u als burgemeester ons in uw stadhuis welkom heet. Ik waardeer dat ten zeerste", begon hij zijn toespraak.

De aanwezigheid van Close was ook Brussels schepen Els Ampe (Open VLD) niet ontgaan. "Ik kan mij eerlijk gezegd niet herinneren dat er hier op 11 juli tijdens de viering een burgemeester aanwezig was", zei ze in haar toespraak. Yvan Mayeur (PS), de voorganger van Close, kwam niet naar de 11 juli-viering in het Brusselse stadshuis. "Laat dit een keerpunt zijn voor de Nederlandstaligen en de Vlamingen in onze hoofdstad", aldus Ampe.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen