Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

John Cleese is teleurgesteld in Verenigd Koninkrijk en verhuist naar eiland in Caraïbische Zee

John Cleese, de acteur en bedenker van onder meer "Fawlty Towers", gaat in november verhuizen naar Nevis, een eiland in de Caraïbische Zee. Cleese is teleurgesteld in zijn thuisland Verenigd Koninkrijk.  Vooral de pers en de brexit liggen hem zwaar op de maag.

John Cleese is lid van Monty Python, een comedycollectief dat talloze succesvolle films, series en albums maakte. Bij ons is hij wellicht vooral bekend voor zijn rol als Basil Fawlty in "Fawlty Towers", een serie die hij zelf ook bedacht. 

Cleese is geboren en getogen in Engeland, maar de 78-jarige komiek trekt die deur dus nu achter zich dicht. Hij is naar eigen zeggen teleurgesteld in zijn land. Vooral de pers en het hele brexitdebat zitten Cleese bijzonder hoog. Dat legde hij gisteravond uit in "Newsnight" op BBC.

De Britse kranten omschrijft Cleese als "leugenachtig en onbeduidend". Tijdens "Newsnight" zwaaide hij met een Europese studie, waarin staat dat de Britse geschreven pers het minst betrouwbaar is van alle Europese landen.

Rechts verkondigde leugens en links probeerde angst te zaaien

John Cleese over het brexitreferendum

Toen hij vernam dat de hervorming van de Britse pers, die op stapel stond nadat was gebleken dat een krant de telefoon van een moordslachtoffer had afgeluisterd, een maat voor niets werd, hoefde het naar eigen zeggen voor hem niet meer. "Ik dacht bij mezelf: ik geef het op en ga het ergens anders proberen."

Ook de brexit ligt Cleese nog zwaar op de maag. Hij hekelt vooral het debat rond het referendum. "Rechts verkondigde leugens en links probeerde angst te zaaien", zei hij nog in "Newsnight".

AP2003

John Cleese verhuist dus in november naar Nevis, een eiland van nog geen 100 km² in de Caraïbische Zee, met zo'n 12.000 inwoners. Nevis is een onderdeel van Saint Kitts and Nevis, een federale staat en een voormalige Britse kolonie. Saint Kitts and Nevis is onafhankelijk sinds 1983, maar de Britse Queen is er nog altijd het officiële staatshoofd.