Levenslang voor tien neonazistische moorden in Duitsland

In Duitsland is Beate Zschäpe, het enige nog levende lid van de neonazistische terreurgroep  NSU, veroordeeld tot levenslang wegens medeplichtigheid aan tien moorden. Samen met twee kompanen bracht ze tussen 2000 en 2007 vooral Turks-Duitse handelaars om. De identiteit van de daders kwam pas jaren later bijna per toeval aan het licht en dat veroorzaakte veel politieke beroering in Duitsland.  

Beate Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhard de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), een neonazistische terreurgroep. Voor zover bekend waren ze de enige drie leden. Tussen 2000 en 2007 pleegden ze verschillende moorden uit racistische en antistaatsmotieven. De slachtoffers: acht Turken, een Griek en een Duitse agente. De drie pleegden ook twee bomaanslagen in Keulen, waarbij tientallen gewonden vielen.

De link tussen de moorden, die ook wel eens de "kebabmoorden" genoemd werden, kwam pas in 2011 aan het licht, bijna per toeval. De politie zocht Mundlos en Böhnhardt na een mislukte bankoverval. Hun lichamen werden ontdekt in een uitgebrande caravan die gebruikt was bij die overval. Ze hadden zichzelf om het leven gebracht. Een explosie in de flat van de twee mannen, die ze deelden met Zschäpe, leidde tot de ontmaskering van de NSU.  

Levenslange celstraf

Het proces tegen Beate Zschäpe (nu 43 jaar) ging in 2013 van start, het heeft 5 jaar geduurd voor er een uitspraak was. De rechtbank heeft haar nu veroordeeld tot levenslang, wat er in de praktijk op neerkomt dat de kans heel klein is dat ze ooit nog vrijkomt. Zschäpe zelf heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen haar veroordeling.

Ze heeft altijd ontkend dat ze bij de moorden betrokken was en schilderde zichzelf af als een meeloper die onder invloed stond van Mundlos en Böhnhardt. Ze zegt dat ze altijd pas achteraf op de hoogte gebracht werd van de feiten. Volgens de openbaar aanklager speelde de vrouw echter een grote rol bij de feiten. Ze zou van alles op de hoogte zijn geweest en op haar manier hebben meegeholpen om de plannen tot uitvoering te brengen.

Politieke schokgolf

Dat een terreurcel jarenlang ondergedoken kon leven, veroorzaakte destijds een politieke schokgolf in Duitsland. Het legde ernstige tekortkomingen bloot in de manier waarop de autoriteiten neonazistische sympathisanten opvolgde.

Er kwamen onderzoekscommissies in onder meer het Duitse parlement. Het 1.400 bladzijden tellende eindrapport had het over systematische fouten en formuleerde verschillende aanbevelingen voor de politiek en de veiligheidsdiensten.

Meest gelezen