Videospeler inladen...

Trump over Merkel: "Wij hebben een heel goede verstandhouding"

Blijkbaar is de soep op de NAVO-bijeenkomst in Brussel niet zo heet gegeten als ze vanmorgen werd bereid. Na een gesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel was de Amerikaanse president Donald Trump plots erg positief. Vanmorgen had hij aan NAVO-topman Jens Stoltenberg nog gezegd dat Duitsland "gecontroleerd wordt door Rusland" omdat Berlijn te afhankelijk is van Russisch aardgas.

Trump gaf de bondgenoten vanmorgen al meteen een schot voor de boeg tijdens een werkontbijt met NAVO-topman Jens Stoltenberg. Trump verweet Duitsland dat het land voor miljarden dollars aan Russisch aardgas koopt, maar dat de VS tegelijk miljarden moeten uitgeven om Duitsland (lees Europa) tegen Rusland te beschermen.

Net zoals vorig jaar zette president Trump de kwestie van de investeringen van de lidstaten in defensie opnieuw hoog op de agenda van de top. Hij verwijt de Europese lidstaten nog altijd dat die te weinig betalen voor defensie en zich door de Verenigde Staten laten beschermen.

Een privé-onderhoud tussen Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel verliep dan weer beter dan verwacht. "Wij hebben een hele goede verstandhouding", zei Trump, "al discussiëren we over handel en defensieuitgaven".

Merkel sloot zich daarbij aan: "Wij zijn goede partners en willen beiden in de toekomst blijven samenwerken", klonk het. Toch hebben ze het ook gehad over Russische aardgasleveringen, handelstarieven en migratie; onderwerpen waarover Merkel en Trump grondig van mening verschillen.

Nadien had Trump ook nog een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron. Die had kritiek op de uitspraak van Trump dat Duitsland gegijzeld zou zijn door de Russen, maar ook dat gesprek verliep blijkbaar in een vriendelijke sfeer. "Het is een eer dat hij mijn vriend is", zei Trump nadien.    

"Wij doen wel veel voor de NAVO"

Bij haar aankomst vanmorgen weerlegde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de eerdere kritiek van Trump. Duitsland herinnert zich dat een deel van het land lange tijd bezet werd door de Sovjet-Unie en dat we nu in vrede en vrijheid kunnen leven en herenigd zijn, komt mee dankzij de NAVO, zei ze. Ook merkte ze op dat de Bondsrepubliek een van de grootste contingenten levert in Afghanistan -waar het Amerikaanse belangen verdedigt- en dus meer dan haar werk doet.

Haar minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) heeft intussen teruggeslagen naar Trump: "Wij zijn geen gevangenen, noch van Rusland noch van de Verenigde Staten", klonk het. De defensieuitgaven van Duitsland worden op korte tijd met 80 procent verhoogd en dat mag veel genoemd worden, vindt Maas.

Onze premier Charles Michel riep binnen de NAVO op tot eensgezindheid en solidariteit. België haalt dan wel die drempel van 2% defensieuitgaven niet, geeft Michel toe, maar de regering heeft een trendbreuk veroorzaakt door de besparingen in het leger te stoppen en om te keren, zei hij.

Defensie en koken kosten geld

De Verenigde Staten spenderen meer dan wie ook aan defensie, maar zijn ook de enige grootmacht die wereldwijd militair aanwezig is. Dat is dus niet enkel voor de verdediging van Europa, maar er is ook een grote aanwezigheid in het Midden-Oosten, het Verre Oosten, Centraal-Amerika en de Stille Oceaan.

NAVO-lidstaat Turkije spendeert ook meer dan 2% van het bbp aan defensie, maar dat land is dan ook verwikkeld in oorlogen in buurland Syrië en in eigen land tegen de Koerden. Omgekeerd geeft Griekenland 2,4% van zijn bbp uit aan defensie. Zo heeft Hellas bijna drie keer zoveel F-16's als België. Ook Groot-Brittannië, Estland en Polen halen de drempel van 2% en Frankrijk met 1,8% dan weer net niet.

Van de landen die drempel van 2% niet halen, zit Duitsland ongeveer in het midden van het peloton met zowat 1,4% van het bbp. Het Duitse bbp is natuurlijk erg groot en dat versluiert natuurlijk wel vrij grote inspanningen op defensie. Achteraan bengelen België met 0,8% van het bbp en Luxemburg. Het Groothertogdom heeft een klein, maar zeer modern leger. IJsland is dan wel lid van de NAVO, maar heeft geen leger.

Meest gelezen