BELGA/LUYTEN

Pfizer ziet af van prijsverhogingen na kritiek Trump

De Amerikaanse farmareus Pfizer ziet voorlopig af van prijsverhogingen van zijn geneesmiddelen, nadat president Donald Trump forse kritiek had geuit op het bedrijf. "Na uitvoerige gesprekken" met Trump, besliste Pfizer om de president een kans te geven om een "blauwdruk voor het versterken van het zorgstelsel" uit te werken, zo luidt het in een mededeling.

Pfizer krikte op 1 juli de prijs van een aantal van zijn medicijnen op. Met die beslissing haalde de farmareus de toorn van Trump op de hals. Het bedrijf "zou zich moeten schamen" dat het prijsverhogingen "zonder reden" doorvoert, zei de president op Twitter. "Ze maken misbruik van de armen en anderen die zich niet kunnen verdedigen, terwijl ze tegelijk spotprijzen geven aan andere landen in Europa en elders."

Na de uithaal kwam het tot een vergadering tussen het staatshoofd en Pfizer-CEO Ian Read, waarna het bedrijf besliste om de prijsverhogingen uit stellen. Het wil Trump zo de kans geven "om aan zijn blauwdruk te werken voor het versterken van het zorgstelsel en het verbeteren van de toegang voor patiënten". De president krijgt daarvoor tot het einde van het jaar.

Trump noemde de koerswending van Pfizer op Twitter al "geweldig nieuws voor het Amerikaanse volk". "We juichen de beslissing van Pfizer toe en hopen dat andere bedrijven hetzelfde doen", klinkt het.

Meest gelezen