Videospeler inladen...

Ramp met tientallen doden is nipt vermeden na redding uit Thaise grot gisteren

Het heeft niet veel gescheeld of de reddingsoperatie van de laatste voetballertjes uit de grot in Thailand was een drama geworden met mogelijk tientallen doden. Volgens Australische duikers brak paniek uit toen een grote waterpomp het plots begaf en de grot vol water liep.

Er heerste euforie gisteren toen de laatste jongetjes en hun trainer uit de grot werden gehaald en naar een ziekenhuis waren gebracht. Toch is het toen blijkbaar plots totaal fout gegaan en is een drama op het nippertje vermeden, volgens drie Australische duikers die hun verhaal deden aan "The Guardian".

Niet voor de jongetjes, maar wel voor de reddingswerkers. Na de evacuatie van de jongens waren er nog bijna honderd mensen in de grot aan het werk en dat tot 1,5 kilometer ver. Het ging dan om duikers, speleologen, maar ook technici die apparatuur bedienden of aan het weghalen waren.

Volgens de Australiërs is op een bepaald ogenblik een van de belangrijkste waterpompen defect geraakt. Daarna is het waterpeil in de grot plots gestegen. Er zou paniek uitgebroken zijn, er werd geschreeuwd en de mensen in de grot moesten zich snel in veiligheid brengen. Onder de achterblijvers waren ook de Australische arts en de drie Thaise Navy SEAL's die meer dan een week bij de jongetjes in de grot zijn gebleven.

Al die mensen konden de droge "kamer 3" in de grot bereiken en kwamen er met de schrik vanaf. Daarna was het echter nog een uur klauteren voordat iedereen uit de grot was. Voor de Australische arts die al die tijd over de jongetjes gewaakt had, was de ellende echter nog niet voorbij. Toen hij veilig en wel uit de grot was gekomen, kreeg hij te horen dat zijn vader in Australië was overleden. (Lees verder onder de foto).

De eerste foto van drie voetballertjes in het ziekenhuis van Chiang Rai.

"Sommige jongens werden verdoofd"

Intussen heeft een Thaise hulpverlener bevestigd dat sommige van de voetballertjes verdoofd waren toen ze werden buitengebracht. De kinderen zouden aan een soort draagberrie zijn vastgemaakt voor hun vertrek. Tijdens de tocht zouden ze op bepaalde plaatsen zijn onderzocht door artsen die waren opgesteld in kamers van de grot. Eerder had premier en juntaleider Prayuth Chan-ocha de verdoving ontkend, wel zouden de jongens volgens hem een kalmeermiddel hebben gekregen.

Vandaag zijn de eerste foto's vrijgegeven vna de jongens in het ziekenhuis van Chiang Rai. Volgens de artsen stellen ze het relatief goed en zijn er geen nieuwe gezondheidsproblemen meer vastgesteld. Wel hadden enkele jongens een infectie van de longen. Ze zouden gemiddeld wel twee kilogram verloren hebben, erg veel voor kinderen. Wat de artsen echte verbaast, is dat de jongens weinig last hebben van stress en erg vrolijk zijn. Toch zullen ze de volgende weken en maanden nog door psychologen opgevolgd worden.

De uitnodiging van de FIFA om zondag de finale van het wereldkampioenschap voetbal bij te wonen in Moskou, kunnen de jongens echter niet aanvaarden. Volgens de artsen is dat nog te vroeg en zijn ze nog te veel verzwakt. Wel hebben enkele Europese ploegen zoals onder meer Benfica Lissabon en Manchester United de jongetjes op een latere datum uitgenodigd in hun opleidingscentrum.

Dat kan problemen stellen voor drie jongetjes van de ploeg en trainer Ekaphol Chantawong, want dat zijn "apatriden" of statenlozen, mensen zonder een nationaliteit dus en die dus niet internationaal kunnen reizen omdat ze geen paspoort hebben. In Thailand gaan daarom stemmen op om de nationaliteit te verlenen aan die jongens en hun families. In Thailand zouden er 487.000 statenlozen zijn, vaak mensen uit de buurlanden Myanmar of Laos of leden van minderheden. De regularisering daarvan verloopt erg traag door de bureaucratie, maar ook omdat veel van die mensen te laag geschoold zijn om de papierwinkel aan te kunnen en daar ook niet veel hulp bij krijgen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen