Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Slovakije gaat F-16-gevechtsvliegtuigen kopen in de Verenigde Staten

De regering van Slovakije heeft het licht op groen gezet voor de aankoop van 14 F-16-jachtvliegtuigen. Op die manier wil Slovakije zich beter integreren in de luchtverdediging van het NAVO-bondgenootschap.

Het gaat om 14 toestellen van de meest geavanceerde versie van de F-16, dezelfde toestellen die wij in dienst hebben en waarover ook bij ons een discussie woedt over de al dan niet vervanging en met wat.

Slovakije geeft de voorkeur aan de F-16's van Lockheed Martin dan aan de rivaal, de JAS 39 Gripen van de Zweedse vliegtuigbouwer Saab. De nieuwe F-16's moeten de bestaande vloot van MiG-29's vervangen. Dat zijn vliegtuigen van Sovjetmakelij die nog dateren uit de periode van het Warschaupact, het bondgenootschap van de Sovjet-Unie met zijn communistische vazalstaten in Centraal- en Oost-Europa.

De keuze voor de nieuwe F-16's heeft niet enkel te maken met modernisering. Dat toestel zal de luchtmacht van Slovakije beter in staat stellen om zich in te schakelen in gemeenschappelijke programma's binnen de NAVO. Met de MiG's of de Zweedse Gripen was dat niet zo. Zweden is geen lid van het bondgenoot.