Tot meer dan 22 jaar cel na mijnramp die 301 levens kostte in Turkije

In Turkije zijn de eerste straffen uitgesproken in de rechtszaak over de mijnramp in Soma, vier jaar geleden. 301 mensen zijn daarbij om het leven gekomen. De rechter heeft celstraffen van meer dan 22 jaar uitgesproken.

Op 13 mei 2014 brak er een brand uit in de bruinkoolmijn in Soma, in het westen van Turkije. Daarbij stierven 301 mensen, het was het zwaarste mijnongeval in de Turkse geschiedenis. De meeste slachtoffers kwamen om door verstikking. Er raakten ook meer dan 160 mijnwerkers gewond.

Een veertigtal mensen stonden terecht omdat ze de veiligheid van de arbeiders hebben verwaarloosd om meer winst te kunnen maken. De zwaarste straf (22 jaar en 6 maanden cel) was er voor de algemeen directeur en de technisch directeur van het mijnbedrijf Soma Holding. De technische supervisor en de operationeel manager kregen elk 18 jaar en 9 maanden, terwijl de topman van het bedrijf voor 15 jaar achter de tralies vliegt.

De eerste straffen liggen ver onder wat de procureurs bij aanvang van het proces gevraagd hadden. Zij eisten voor elke veroordeelde 25 jaar opsluiting, vermenigvuldigd met het aantal slachtoffers. Na de eerste veroordelingen verlieten de procureurs de zaal, terwijl nabestaanden van de slachtoffers luidkeels hun ongenoegen lieten blijken tegen de rechter.

In de loop van de dag volgen nog meer uitspraken.