Videospeler inladen...

Trump haalt uit naar Duitsland voor begin van NAVO-top

Voor het begin van de NAVO-top in Brussel heeft de Amerikaanse president Donald Trump fors uitgehaald naar Duitsland. Hij vindt het niet kunnen dat de VS moet opdraaien voor de Europese defensie terwijl Duitsland belangrijke contracten met Rusland sluit voor de levering van gas. 

"Ik vind het erg triest dat Duitsland een groot olie- en gascontract met Rusland sluit", zei Trump tijdens een vergadering vanmorgen met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. "Terwijl jullie op jullie hoede voor Rusland moeten zijn, betaalt Duitsland elk jaar miljarden dollar aan Rusland."

"Dus wij beschermen Duitsland, Frankrijk en al die landen, terwijl sommige van die landen een contract met Rusland sluiten, waarbij ze miljarden dollars aan de Russische schatkist betalen. Wij worden dus verondersteld jullie tegen Rusland te beschermen terwijl zij (de Duitsers, nvdr.) miljarden dollars aan Rusland betalen. Ik vind dat ongepast."

Trump ging nog een tijd zo door op dat thema en zei zelfs dat "Duitsland gecontroleerd wordt door Rusland". Hij wees er ook op dat de voormalige Duitse bondskanselier Gerhardt Schröder aan het hoofd staat van het Russische energieconcern Rosneft.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg ging voor de camera's in tegen Trump en het was duidelijk geen prettig gesprek, noch een goed begin voor het bezoek van Trump aan de NAVO.

"Sterke NAVO is ook belangrijk voor VS"

Na de ontmoeting met Trump verdedigde NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg zijn alliantie. "Een sterke NAVO is belangrijk voor Europa, maar ook voor de Verenigde Staten", zei hij.

Tegelijk merkte Stoltenberg op dat de NAVO-lidstaten het voorbije jaar de defensieuitgaven fors hebben opgetrokken en dat het ging om de grootste stijging in een generatie. Hij doelt daarmee op het einde van de Koude Oorlog begin de jaren 90.

Trump gebruikte een "erg directe taal" en gezien de huidige omstandigheden moeten de lasten binnen de alliantie inderdaad beter worden verdeeld, gaf Stoltenberg toe. Hij maakt zich sterk dat de leiders van de NAVO ondanks hun verschillen in visie de beloften inzake financiering en beleid zullen uitvoeren.

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen