Vlaamse biologen willen Kempense naaldbossen kappen om water te winnen

Om Vlaanderen te beschermen tegen droogte, moeten er naaldbossen gekapt worden, zo menen biologen van de Universiteit Antwerpen. In de Antwerpse Kempen willen ze de daad bij het woord voegen.

We kunnen het niet ontkennen: de zomers worden droger en warmer. In juni viel er amper een vijfde van de normale hoeveelheid neerslag in ons land. Omdat die droogte onze watervoorraden bedreigen, zoeken wetenschappers naar manieren om Vlaanderen te beschermen tegen uitdroging.  

Biologen van de Universiteit Antwerpen (UA) willen de droogte tegengaan door naaldbossen te kappen. Ze willen die niet zomaar kappen, maar wel omvormen tot heidelandschappen waar het water beter in de bodem kan dringen. Naalden die op de grond vallen, vormen immers een tapijt waar water moeilijk doorheen kan.  

8,5 hectaren dennenbos

De plannen om naaldbossen te kappen zijn concreet. In de Antwerpse Kempen zijn er drie plaatsen waar de volgende jaren bij wijze van proef naaldbossen zullen plaatsmaken voor heide, vennen en loofbos (dat in de winter meer water doorlaat). In totaal zal er zo 8,5 hectaren dennenbos verdwijnen. Die bossen horen daar ook niet thuis. Ze werden in het verleden aangeplant om hout te leveren aan de mijnbouw. Maar die is intussen verdwenen.   

Een ven in de Antwerpse Kempen
Visit Flanders

In de Kempen staan de dennenbomen op een zandgrond waaronder een krijtlaag ligt. De bodem is er bijzonder geschikt om neerslag op te vangen en water gedurende honderden jaren vast te houden. In Vlaanderen is ongeveer de helft van het leidingwater opgepompt grondwater. De meeste reserves bevinden zich niet voor niets in de Kempen. 

1,3 miljoen euro

Het omvormen van de Kempense dennenbossen tot heidelandschappen  behoort tot het internationale PROWATER-project waarin de Universiteit Antwerpen samenwerkt met de Vlaamse overheid, de Provincie Antwerpen, watermaatschappij Pidpa en Natuurpunt. De Europese Unie betaalt 1,3 miljoen euro voor de omvorming.  

"Met dit project kunnen we Vlaanderen echt voorbereiden op de grillige neerslagpatronen die ons in de toekomst te wachten staan", zegt bioloog Jan Staes (UA) die aan PROWATER meewerkt. "In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is water eerder schaars in Vlaanderen. In Europa bengelen Vlaanderen en Brussel onderaan de lijst van waterbeschikbaarheid per inwoner."  

Meest gelezen