AFP or licensors

VS kan tientallen migrantenkinderen niet met hun ouders herenigen

Om middernacht plaatselijke tijd is de deadline verstreken voor de Amerikaanse overheid om 102 migrantenkinderen jonger dan vijf met hun ouders te herenigen. Dat is voor een deel van hen niet gelukt, vooral door logistieke problemen. Over twee weken zouden bijna 3000 andere kinderen hun ouders moeten terugzien, heeft de rechter beslist. Maar dat lijkt nog minder haalbaar. 

Ever Reyes Mejia uit Honduras was samen met zijn driejarig zoontje de grens met Mexico overgestoken. In Texas werden ze door de immigratiedienst van elkaar gescheiden. Gisteren zagen ze elkaar terug in Michigan, in het uiterste noorden van de VS. Ever Reyes was daar opgesloten in de gevangenis van Calhoun County, zijn zoon zat bijna 100 kilometer verderop in een opvangcentrum. Deze vader en zoon hebben geluk gehad. De Amerikaanse overheid moest van de rechter tegen middernacht 102 jonge kinderen met hun ouder(s) herenigen. Maar dat is niet gelukt. Slechts een veertigtal kinderen zou zijn ouders al hebben teruggezien. 

Logistieke en menselijke problemen

De ambtenaren zeggen dat ze kampen met logistieke problemen. Bovendien zouden 27 kinderen niet in aanmerking komen om te worden herenigd. In die gevallen lopen de problemen uiteen. Zo is van tien opgesloten ouders de identiteit nog niet achterhaald. Acht andere ouders hebben een strafblad, onder meer drugsfeiten, mensensmokkel, moord en diefstal, zegt de overheid. Er zijn ook ouders bij die hun kind zouden kunnen misbruiken en sommige andere ouders zijn helemaal spoorloos. (lees voort onder foto)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De klok tikt

Maar intussen tikt de klok en heeft de Amerikaanse overheid de eerste deadline die de rechter had opgelegd, niet gehaald. Burgerrechtenbeweging ACLU (American Civil Liberties Union) begrijpt dat ouders met een strafblad een uitzondering vormen, maar zegt dat de regering in tientallen andere gevallen in de fout gaat. "Zo hebben de ambtenaren niet eens geprobeerd om de ouders die intussen gedeporteerd zijn, te contacteren."

De Amerikaanse overheid had eerder al aan de rechter gevraagd om een flexibel tijdsschema. Ze zal nu wellicht een nieuw bevel van de rechter krijgen met een nieuwe deadline. 

Tegen eind deze maand, op 26 juli, moeten ook de andere 2900 kinderen tussen vijf en achttien jaar oud met hun ouders worden herenigd. Intussen heeft een andere rechter een verzoek van de regering afgewezen om kinderen langer te mogen opsluiten. Kinderen mogen volgens een wet uit 1997 maximaal 20 dagen worden opgesloten. Maar president Trump wil die termijn uitbreiden.  "Dat is een cynische poging om politieke besluitvorming in de rechtbank te krijgen", oordeelde de rechter. Zowat 10.000 kinderen die alleen, zonder hun ouders, de grens waren overgestoken, zitten in de VS in opvangplaatsen. 

Zoeken naar een oplossing

Veel kinderen en hun ouders komen uit Centraal-Amerikaanse landen als Honduras, El Salvador, Nicaragua en Guatemala. In dat land is gisteren de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen gaan overleggen met haar ambtsgenoten uit de regio. Ze willen samen naar een oplossing zoeken. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray herhaalde dat de scheiding van kinderen en ouders in de VS wreed en onmenselijk is. Nielsen zei dat ze aan een regionale campagne werken om migranten te ontraden om naar de VS te gaan, en om mensensmokkel aan te pakken. Maar concrete plannen zijn er nog niet.