Warner Bros wil kabelbaan naar het beroemde Hollywood Sign aanleggen

In Los Angeles heeft Warner Bros een plan voorgesteld om zijn terreinen via een kabelbaan met het beroemde Hollywood Sign te verbinden. Op die manier wil de filmstudio de overlast die toeristen veroorzaken verminderen, dit met respect voor de natuur.

Het is 1 van de meest iconische bakens in het landschap rond Los Angeles in de VS: het Hollywood Sign, 8 reuzegrote witte letters die samen het woord "Hollywood" vormen. Het staat op een heuvelrug middenin het natuurgebied Griffith Park en is hierdoor moeilijk te bereiken. Precies daarin wil Warner Bros verandering brengen.

De filmstudio heeft terreinen aan de voet van de heuvel en wil die via een kabelbaan met het Hollywood Sign verbinden. Het project zal om en bij de 100 miljoen dollar (85 miljoen euro) kosten, geld dat Warner Bros zelf op tafel wil leggen. De kabelbaan zal ruim anderhalve kilometer lang zijn en kan over 5 jaar klaar zijn. Bezoekers zouden in nauwelijks 6 minuten naar de letters kunnen reizen.

Met de kabelbaan wil Warner Bros naar eigen zeggen tegemoet komen aan de vele klachten van omwonenden van het Hollywood Sign. Het trekt jaarlijks vele toeristen aan die overlast veroorzaken, onder meer omdat ze zich een weg door Griffith Park moeten banen. Door hen linea recta naar de letters te leiden en daar een bijhorend bezoekerscentrum te bouwen, zou die overlast moeten verminderen.

Warner Bros benadrukt dat de plannen voor de kabelbaan nog in de kinderschoenen staan. De filmstudio wil eerst grondig overleggen met omwonenden en belangengroepen. De gemeenteraad van Los Angeles moet sowieso nog groen licht geven.

Het Hollywood Sign is in 1923 gebouwd door een vastgoedmakelaar die reclame wou maken voor grond in de buurt die te koop stond. Oorspronkelijk stond "Hollywoodland" te lezen, maar die laatste 4 letters zijn later afgebroken.