Australië neemt maatregelen tegen (vermeende) Chinese spionage

Geen buitenlandse stagiairs meer voor Australische parlementsleden en Huawei tegenwerken in binnen- en buitenland, dat zijn de stappen die Australië onderneemt om Chinese spionage te voorkomen.

Een woordvoerder van de Australische senaat liet weten dat buitenlanders geen kans meer maken op een stageplek bij een Australisch parlementslid. De afgelopen jaren liepen vele niet-Australiërs, waarvan een groot deel met de Chinese nationaliteit, een stage in het Australisch parlement. Dat zou nu volgens Reuters aan banden worden gelegd om Chinese spionage een halt toe te roepen. In september meldde The Financial Times dat een stagiair uit Nieuw-Zeeland banden had met een Chinese spionageschool. Dat zorgde voor een interne revisie van het stagiairsysteem met de huidige maatregel als resultaat. 

Huawei actief tegenwerken

Australië maakt zich tegelijkertijd klaar om de Chinese telecomgigant Huawei tegen te houden infrastructuur te leveren voor een nieuw 5G-project. Westerse inlichtingen beweren al jaren dat het Chinese bedrijf nauwe banden heeft met de Chinese overheid en zijn infrastructuur laat gebruiken voor spionage. Huawei, 's werelds grootste producent van apparatuur voor telecommunicatienetwerken, zou met zijn aanwezigheid in het Australisch 5G-netwerk data kunnen verzamelen of de stabiliteit van het netwerk verzwakken.   

Eerder sloot Australië ook een overeenkomst met de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea om een onderzees internetkabelproject op te zetten (een foto van die overeenkomst ziet u bovenaan het artikel). Huawei had oorspronkelijk plannen om de twee eilanden in de Pacifische Oceaan te voorzien van een internetnetwerk, maar ziet daar nu Australië een stokje voor steken.

Een gespannen relatie

De maatregelen van Australië tegen China komen er niet alleen uit schrik voor spionage. Australië ziet met lede ogen aan hoe China zijn invloed in het Stille Oceaangebied uitbreidt. De relatie tussen de twee landen is al langer gespannen. Vorig jaar beschuldigde de Australische eerste minister Malcolm Turnbull Peking van inmenging in Australische belangen, waarop China reageerde met een vertraging van Australische importproducten. Australië vroeg onlangs om meer internationale steun voor de landen in de Stille Oceaan in een poging de Chinese invloed tegen te gaan.