Bos van Aa wordt zeven keer zo groot

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft beslist om het Bos van Aa op de grens tussen Zemst, Grimbergen en Kapelle-op-den-Bos zeven keer zo groot te maken. Het natuurreservaat in de vallei van de Laarbeek wordt uitgebreid van 22 naar 154 hectare.

Het Bos van Aa-Kollinten wordt zo één van de belangrijkste en grootste natuurreservaten van Vlaams-Brabant en ook binnen Vlaanderen speelt het nu een grotere rol. Sinds het jaar 2000 was 22 hectare van het bos al echt erkend als natuurreservaat. Met deze beslissing is opeens 154 hectare beschermd. 

Zandwinning

Herman Dierickx van Natuurpunt Kanaalregio - Bos van Aa is blij met deze beslissing. Volgens hem is dit gebied echt wel uniek. "Het is een fantastisch mooi gebied. Het ligt gedeeltelijk op een voormalige zandwinning en dat maakt de grond hier zo speciaal. Daardoor kan je hier planten en dieren vinden die je nergens anders kan vinden." 

Zo leven er meer dan 2.000 diersoorten waaronder vlinders, vossen, reeën, eekhoorns en vleermuizen.

Financiële meevaller 

De beslissing van de minister is voor Natuurpunt ook financieel een meevaller. Na vijf jaar zonder vergoeding, krijgt Natuurpunt voor het gebied eenmalig 28.800 euro en jaarlijks 42.000 euro aan ondersteuning. "We hebben het vijf jaar echt moeilijk gehad omdat we niets kregen. We hebben vijf jaar gratis gewerkt en afwegingen moeten maken die je liever niet maakt. Ons beheer kan door deze subsidie alleen maar beter worden en de natuur zal daar uiteraard wel bij varen", aldus Herman Dierickx. 

Natuurpunt moet in ruil voor die subsidie wel een beheerplan op lange termijn opstellen met enkele concrete doelstellingen. 

Meest gelezen