Videospeler inladen...

Droogte mogelijk dramatisch voor de oogst: "Dit zal tot kerst voelbaar zijn"

Veel boeren en groentebedrijven zitten met hun handen in het haar: het is veel te droog. "Het is nog te vroeg om cijfers op het verlies te plakken, maar dit zal tot kerst voelbaar zijn", zegt Nele Cattoor van de federatie van groenteverwerkende bedrijven Vegebe. Het Algemeen Boerensyndicaat wil dat de droogte erkend wordt als een ramp.

Het is al weken geleden dat het nog voldoende heeft geregend. "Vooral in het westen van het land is de droogte nijpend", zegt weerman Frank Deboosere. "De laatste maand is hier en daar geen druppel gevallen." Veel groenten hebben het ontzettend moeilijk. Hoe groot de schade precies is, is moeilijk te zeggen. Dat zal wellicht pas tegen het einde van deze maand echt duidelijk worden. Onder meer de late voorjaarspinazie, de erwten en de aardappelen zien momenteel af.

De aardappelen zijn veel te klein. De fabrieken kunnen daar geen frieten van maken.

Aardappelkweker Erik Siemoens

"We hebben leveringen uitgesteld", zegt aardappelkweker Erik Siemoens aan Radio 2 West-Vlaanderen. "De aardappelen zijn veel te klein. De fabrieken kunnen daar geen frieten van maken." Bovendien begint door het droge weer ook het groen van de aardappelplanten af te sterven. "Dat wordt waarschijnlijk de doodslag voor veel vroege aardappelen."

De droogte van nu heeft ook impact op groenten die pas later op het jaar worden geoogst, want die kunnen door de droogte nog niet worden gezaaid. "Het gaat bijvoorbeeld over bonen, spinazie en de tweede teelt van de bloemkool", zegt Cattoor van Vegebe. "Dit zal tot kerst voelbaar zijn." Over mogelijke gevolgen voor de prijs kan ze nog niets kwijt, want dat hangt ook af van het weer bij de oogst.

Is extreme droogte het nieuwe normaal?

De planten extra water geven kan hier en daar helpen, maar is volgens het Algemeen Boerensyndicaat niet meer dan een druppel op een hete plaat. Door de aanhoudende strakke en droge wind verdampt het water vaak sneller dan boeren kunnen irrigeren. Bovendien kunnen niet alle gewassen beregend worden.

We zijn op een punt gekomen dat enkele buien niet meer voldoende zullen zijn om de groei terug op gang te brengen en dat de schade voor een aantal teelten onomkeerbaar is.

Algemeen Boerensyndicaat

De belangenverenging wil daarom dat de droogte erkend wordt als ramp en heeft daarvoor een aanvraag gedaan bij bevoegd minister Joke Schauvliege (CD&V). "We zijn op een punt gekomen dat enkele buien niet meer voldoende zullen zijn om de groei terug op gang te brengen en dat de schade voor een aantal teelten onomkeerbaar is", klinkt het.

De Boerenbond vraagt die erkenning nog niet en wacht de oogst af om goed te kunnen inschatten hoe groot de schade precies is. Een erkenning als ramp is overigens sowieso een werk van lange adem. De getroffen landbouwers kunnen gemakkelijk enkele jaren op hun geld wachten. De belangenvereniging vraagt uitdrukkelijk aan de verwerkers en afnemers om rekening te houden met de droogte bij de beoordeling van de kwaliteit en de te leveren volumes.

Het kan dat de droogte nog tot eind juli aanhoudt

Weerman Frank Deboosere

De vraag blijft overigens hoe uitzonderlijk dit droge weer zal blijven. Met de klimaatverandering is het goed mogelijk dat lange droge periodes in de zomer het nieuwe normaal worden. "Die vrees hebben wij ook", geeft Cattoor toe. Intussen wordt gekeken naar bepaalde subsoorten van gewassen die beter bestand zijn tegen de droogte, maar zo’n verandering van zaden is moeilijk van het ene op het andere jaar.

Ook het overschakelen van soorten groenten is niet evident. De boeren zelf, maar ook de groenteverwerkende bedrijven zijn vaak op zeer specifieke groenten voorzien. Een productielijn die bloemkool of spinazie verwerkt, kan niet snel opgebouwd worden om paprika te verwerken.

In tussentijd is het wachten op de langverwachte regen. Alleen heeft weerman Frank Deboosere weinig goed nieuws te melden. "Voorlopig zijn er nog niet meteen gezonde regenzones in zicht", zegt hij. "Volgende week zijn er wel enkele plaatselijke onweders mogelijk, maar dat zal plaatselijk zijn. Het kan zijn dat de droogte aanhoudt tot eind juli."

Videospeler inladen...

Meest gelezen