Video player inladen ...

Frank Deboosere: "Het einde van de droogte is nog niet in zicht"

Het heeft op de meeste plaatsen in ons land al wekenlang niet meer goed geregend, maar volgens VRT-weerman Frank Deboosere is het einde van de droogte nog lang niet in zicht. "De oorzaak ligt bij een zogenoemde "omega-blocking" boven Groot-Brittannië en het einde daarvan is nog niet voor meteen", legt hij uit.

Het is vooral in het westen van het land ontzettend droog. "Op sommige plaatsen is de afgelopen maand geen druppel gevallen", legt Deboosere uit. "Dat heeft te maken met hoe onze atmosfeer in elkaar zit."

Normaal is er een opeenvolging van lage- en hogedrukgebieden. "Het is dankzij de lagedrukgebieden dat we regenzones krijgen", zegt Deboosere. "Soms gebeurt het dat vooral hogedrukgebieden ter plaatse blijven trappelen. Dat noemen we een "blocking"."

Momenteel is er zo'n blocking boven Groot-Brittannië. "Het is een zogenoemde "omega-blocking", omdat dan de storingen in de vorm van de letter "omega" rond het hogedrukgebied gaan." Door die blokkage krijgt België voorlopig geen regen.

Volgende week krijgen we wel enkele onweders vanuit Frankrijk, maar die gaan plaatselijk zijn

"Volgende week krijgen we wel enkele onweders vanuit Frankrijk, maar die gaan plaatselijk zijn", zegt Deboosere. "Op sommige plaatsen valt er teveel neerslag, op andere blijft het kurkdroog." Die onweders gaan de droogte dus niet oplossen. "Daarvoor moet de blocking weg."

En dat laatste is nog niet in zicht. "De dag dat je mij zal horen zeggen dat er overal in België tussen de 10 en de 20 liter per vierkante meter valt, die dag is nog niet meteen aangebroken", zegt de weerman. "Het zou best kunnen dat we daarop moeten wachten tot eind juli."