Videospeler inladen...

Duitse rechtbank: "Puigdemont mag worden overgeleverd aan Spanje"

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont mag worden overgeleverd aan Spanje. Dat heeft een Duitse rechtbank beslist. De procureur-generaal moet wel nog akkoord gaan met de uitlevering. En zelfs als dat gebeurt, kan Puigdemont nog in beroep gaan, zegt zijn advocaat. 

Tegen Puigdemont lopen twee aanklachten, voor misbruik van overheidsgeld en rebellie. Het is in het kader van die eerste aanklacht dat Puigdemont mag worden overgeleverd, zo zegt de rechtbank. 

De Duitse politie arresteerde Puigdemont op 25 maart, op basis van een Europees aanhoudingsbevel van Spanje. De voormalige leider was onderweg van Finland naar ons land, waar hij in ballingschap verblijft. Hij zat in Duitsland niet in de cel, maar moest er wel blijven zolang de gerechtelijke instanties zich ten gronde uitgesproken hadden. 

Het Oberlandesgericht - een type rechtbank in Duitsland - in Sleeswijk-Holstein besliste nu dat de aanklacht voor misbruik van overheidsgeld ontvankelijk is. De procureur-generaal van Sleeswijk-Holstein moet nog wel instemmen met de overlevering. Die beslissing zal er "spoedig" komen, zegt een woordvoerster. Tot zijn overlevering blijft Puigdemont op vrije voeten.

Maar zelfs als de procureur-generaal akkoord gaat met de overlevering, dan nog betekent dat niet dat hij meteen op een vliegtuig wordt gezet. Tegen de beslissing gaat hij nog in beroep, zegt zijn advocaat. 

Voor de aanklacht van rebellie, de zwaarste van de twee, zal Puigdemont in Spanje niet meer vervolgd kunnen worden.

Aanleiding voor Puigdemonts juridische problemen is het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië van oktober 2017. Voor dat referendum werd volgens het Spaanse gerecht 1,6 miljoen euro uitgegeven.

Meest gelezen