Videospeler inladen...

Europese leiders lijken beweringen van Trump na NAVO-raad te ontkennen

Volgens de Franse president Emmanuel Macron is op de NAVO-top afgesproken om de gestelde defensie-uitgaven van 2 procent van het bbp te halen tegen 2024 en niet meer en niet sneller, zoals VS-president Donald Trump had gezegd. Ook premier Charles Michel en diens Italiaanse collega Conte bevestigt dat. De Europese bondgenoten ontkennen dus wat president Trump eerder op de dag aankondigde.

Op een persconferentie na de top toonde de Amerikaanse president Donald Trump zich bijna triomfalistisch. Volgens hem zullen de Europese bondgenoten  hun defensie-uitgaven nu veel sneller dan verwacht optrekken. Veel details daarover gaf Trump niet, maar gisteren had hij getweet dat de Europeanen ONMIDDELLIJK hun uitgaven moesten verhogen en niet in 2024 en hij sprak zelfs over een verhoging tot 4 procent en niet 2 procent, zoals eerder afgesproken.

Dat wordt nu echter tegengesproken door de Franse president Emmanuel Macron. Op zijn persconferentie verwees Macron naar het communiqué van gisteravond. "Dat is erg gedetailleerd. Het bevestigt het doel van 2 procent van het bbp tegen 2024. Dat is alles", zei Macron. Of anders: niet meer en niet sneller dan wat in 2014 al afgesproken was. Macron ontkende wel geruchten dat Trump ermee zou gedreigd hebben om de VS uit de NAVO terug te trekken als hij zijn zin niet kreeg.

De Belgische premier Charles Michel (MR) zit op dezelfde lijn als Macron. Ons land zal zich houden aan de afspraken die in 2014 gemaakt zijn op de NAVO-top in Wales, dus 2 procent van het bbp voor defensie tegen 2024. Dat betekent wel dat de volgende federale regering een extra inspanning zal moeten doen om daar te geraken, waarschuwde Michel. 

De Italiaanse premier Guiseppe Conte sluit zich aan bij Macron en Michel: "Wat ons betreft, hebben wij geen extra bijdragen beloofd bovenop wat eerder een tijd geleden was beslist". (Lees verder onder de foto).

Britse Typhoon Eurofighers tijdens een oefening boven de luchthaven van Constanța in Roemenië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Een nieuw gevoel van hoogdringendheid"

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bleef dan weer erg op de vlakte inzake de beloften voor meer defensie-uitgaven. "Het was een stevige en open discussie ... Die heeft de NAVO sterker gemaakt en bracht een nieuw gevoel van hoogdringendheid tot stand", aldus Stoltenberg. "De duidelijke boodschap van president Trump heeft wel degelijk een impact", zei hij. Stoltenberg verwees naar de belofte van de lidstaten om hun investeringen in defensie op te trekken naar 2 procent van het bbp, maar hij gaf geen tijdschema en antwoordde niet op vragen over de eis van Trump om dat meteen maar 4 procent te maken.   

Stoltenberg is dan ook een erg diplomatisch politicus en is als topman van NAVO geen soort CEO, maar eerder een voorzitter die de plooien moet gladstrijken en de neuzen in dezelfde richting moet krijgen. In die constellatie kan hij de druk van Trump op de bondgenoten goed gebruiken om hen te herinneren aan hun beloften op de NAVO-top in Wales in 2014.

Ook de Poolse president Andrzej Duda is tevreden dat de lidstaten meer gaan betalen voor defensie en vertrouwt erop dat de NAVO de oostflank gaat versterken. Als buurland van Rusland staat Polen aan de frontlijn van de alliantie en zelf heeft Warschau traditioneel weinig op met de Russen.

 

Meest gelezen