Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ex-premier Nawaz Sharif keert terug naar Pakistan en wordt meteen gearresteerd

Nawaz Sharif, de ex-premier van Pakistan, en zijn dochter Maryam zijn gearresteerd, kort na hun aankomst op de luchthaven van Lahore. Eerder werden Sharif en zijn dochter veroordeeld wegens corruptie, maar zijn talrijke aanhangers zeggen dat dat vonnis politiek gemotiveerd is. Ze waren massaal op straat gekomen in Lahore om hem te begroeten.

De 68-jarige Sharif kwam uit Londen waar zijn vrouw terminaal ziek is. Hij wist dat hij gearresteerd zou worden als hij terugkeerde, maar heeft dat toch gedaan om "de misbruiken van het leger aan de kaak te stellen". Sharif is onlangs samen met zijn dochter Maryam en zijn schoonzoon veroordeeld tot straffen tot tien jaar wegens corruptie, maar volgens zijn partij -die nog altijd aan de macht is- is dat vonnis politiek gemotiveerd.

Meteen na zijn aankomst op de luchthaven van de Pakistaanse stad Lahore werd Sharif samen met zijn dochter opgepakt en weggevoerd. Buiten op straat waren de aanhangers van zijn Moslimliga massaal op straat gekomen. Er braken rellen uit tussen aanhangers van Sharif en de politie.

Gisteravond had de politie in en rond Lahore al meer dan honderd aanhangers van Sharif "preventief opgepakt" en waren er wegversperringen opgericht. De arrestatie van Sharif kan leiden tot een nieuwe politieke crisis in Pakistan op de vooravond van parlementsverkiezingen. Die worden op 25 juli gehouden.

Sharif gooit knuppel in het hoenderhok

Met zijn beslissing om terug te keren en celstraf te riskeren, gaat de politieke veteraan Nawaz Sharif de confrontatie met machtige tegenstanders binnen het leger, de geheime diensten en justitie. Sharif is al drie keer verkozen tot premier, maar werd telkens afgezet, of door de president, of door de staatsgreep van het leger onder generaal Pervez Musharraf in 1999 of vorig jaar door het Hooggerechtshof, dat hem voor het leven ongeschikt achtte voor de politiek.

De veroordeling van Sharif en zijn dochter is een gevolg van de lekken in de "Panama Papers". Daaruit zou blijken dat ze geld witgewassen hebben om via spookbedrijven te beleggen in luxeflats in Londen.

Eind van de maand zijn er verkiezingen in Pakistan. De Moslimliga of PML(N) van Sharif zou die volgens de peilingen winnen, maar klaagt over tegenwerking vanuit het leger en de justitie. Veroordeeld of niet, de arrestatie van Nawaz Sharif kan tot zware problemen leiden, want hij en zijn familie genieten nog altijd van heel veel aanhang, vooral dan in de thuisprovincie Punjab, de meest bevolkte regio van Pakistan.