Gat in dijk tegen muggenplaag in Wichelen

Een ploeg van experten heeft overlegd met overheidsinstanties om de knijtenplaag aan de Schelde in Wichelen aan te pakken. Gisteravond werd in de oude Scheldedijk een tweede bres aangebracht. Die moet ervoor zorgen dat het gebied sneller ontwatert.

"Op die manier maken we de omstandigheden minder gunstig voor de knijten", zegt de Wichelse burgemeester Kenneth Taylor. Door de hoge temperatuur, de aanhoudende droogte en de lage waterstand kwam in het deelgebied Wijmeers 2 uitzonderlijk veel slib bloot te liggen. De ideale biotoop voor knijten om hun eitjes te leggen.

In een eerste fase heeft waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg afgelopen weekend de bestaande bres van Wijmeers verdiept en hebben Civiele Bescherming en brandweer extra water in het gebied gepompt.

Het verdiepen en verbreden van de inwatering werd dinsdag afgerond. In een tweede fase werd woensdag in de oude Scheldedijk stroomopwaarts een nieuwe bres gemaakt. Die moet ervoor zorgen dat het gebied sneller ontwatert.

De Vlaamse Waterweg nv zal met een team van experten onderzoeken welke langetermijnmaatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast vraagt de gemeente aan de Universiteit Antwerpen een aangepast sluisbeheer uit te werken om ook de kans op knijten in de Bergenmeersen te verkleinen. 

kasto80

Meest gelezen