Is uw gras veranderd in hooi? Geen paniek, het herstelt zich wel

Het warme, zonnige weer van de voorbije weken doet deugd, maar niet voor uw gazon. Heel wat grasperken liggen er dor bij. Gras is hooi geworden. Moeten we ons zorgen maken? “Meestal herstelt een grasplein zich wel”, zegt expert Philip Braeckman van Experflora.

Iedereen wil graag in zijn tuin een frisgroen gazon. Alleen… de droogte is een ferme spelbreker. Overal duiken er verdorde grasperken op. In het beste geval hier en daar wat uitgedroogde plekken, in het slechtste geval een totaal verdord gazon. “Komt dit ooit nog goed met mijn grasveld?”, vragen heel wat bezorgde eigenaars van vergeelde grasvelden zich af.

“Meestal wel”, zegt Philip Braeckman van Experflora. “Het is afhankelijk of het hart van het gras is geraakt.” Gras is een eenzaadlobbige, waarbij elk nieuw blad groeit vanuit de basis van de plant en niet vanuit de top. Met andere woorden: het groeipunt van gras zit onderaan, gras groeit dus van onderuit. Daarom is een gazon normaal goed bestand tegen maaien. Maar hier kan het fout gelopen zijn. “Als het gras vlak vóór de droogteperiode te kort is afgereden, is herstel onzeker”, zegt Philip Braeckman, “het grasplantje is dan te kort bij het groeipunt, het hart gemaaid.”

“Maar er spelen nog veel andere zaken een rol”, zegt Braeckman. “Vaak is voor een grasveld een mengeling van grassoorten gebruikt. De ene soort is al gevoeliger dan de andere en dus ook kwetsbaarder. Maar zolang een grasplein niet 100 procent uitgedroogd is, is er hoop.” Als er nog ‘leefbaar gras’ is, kan nog een andere eigenschap van gras meespelen, grassen groeien namelijk ook in de breedte. Aan een grasplant ontstaan zijscheuten, waardoor de plant zich vegetatief kan vermeerderen en na schade dus kan overleven.

Ons gras snakt naar water. “Maar water kan ook spelbreker zijn”, zegt Braeckman. “Als je graspleinen gaat beregenen, kan er nieuw gras groeien. Dit is jong, fris en groen gras, maar heel gevoelig en kwetsbaar. Dus eens je begint te besproeien, beregenen, moet je consequent verder kunnen sproeien.”

Niet maaien of bemesten

Wat moeten we dan doen? “Afwachten”, zegt Philip Braeckman. “Grassen kunnen best een tijd zonder water.” Moeten we ondertussen het gras afrijden, verticuteren…? “Maaien heeft op dit moment geen zin. Het gras is niet bijgegroeid. Je kan alleen maar dat hart van het plantje vernietigen en dan is alles verloren”, verduidelijkt Braeckman.

“Ook het strooien van voedingsstoffen heeft geen zin. Dat zijn zouten en die moeten in water worden opgenomen. Dat is er niet en dus blijven die stoffen op het veld liggen. Worden ze toch door het klein beetje water opgenomen, verstoort het de zoutconcentratie en ontstaat er nog eens een fysiologische droogte.”

Afwachten is dus de boodschap en hopen. Maar volgens Braeckman is de kans groot dat uw gazon zich zal herstellen. Eerste vereiste is dat het eens goed regent.

Meest gelezen