Videospeler inladen...

Juncker wankelt en moet worden ondersteund tijdens NAVO-top

Een wankelende Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, heeft tijdens de twee dagen durende NAVO-top in Brussel de aandacht getrokken. Juncker wankelde gisteravond op weg naar de groepsfoto en moest worden ondersteund door zijn collega's. Voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht is niet te spreken over de beelden.

Traditioneel hoort bij elke top een groepsfoto. Die werd gisteravond genomen in het Jubelpark in Brussel. Opvallend was dat de voorzitter van de Europese Commissie op weg naar die groepsfoto sterk wankelde en problemen leek te ondervinden met zijn evenwicht. Juncker werd door zijn collega's bij de arm genomen en moest worden ondersteund. Ook na de groepsfoto, op weg naar het officiële galadiner kon de man niet zelfstandig wandelen.  

Opgevangen door collega wereldleiders

Tijdens een korte show met acrobaten werd Juncker stevig vastgehouden door de president van Finland Sauli Niinisto en de Oekraïense president Petro Porosjenko. Onder meer de Finse president hielp hem daarna het podium af. De premier van Portugal Antonia Costa zorgde ervoor dat de Juncker niet achterover viel. Uiteindelijk werd hij door de Nederlandse premier Mark Rutte samen met Porosjenko in balans gehouden en naar het diner begeleid.

Rutte: "Hij heeft al een tijdje een rugprobleem"

Aan de Nederlandse premier Rutte werd gevraagd naar de gezondheid van Juncker. "Voor zover ik weet, heeft hij geen ernstige gezondheidsproblemen, maar hij heeft al een tijdje een rugprobleem", zei Rutte.

Op de vraag van de journalist of dat effectief het probleem was, omdat Juncker daarnaast vrij opgewekt leek, antwoordde Rutte: "Juncker heeft een goed humeur, maar hij heeft al een tijdje een rugprobleem. Voor de rest denk ik dat je naar de Europese Commissie moet gaan om meer informatie te vragen." Voort voegde Rutte toe: "Wat ik weet, is dat het op geen enkele manier levensbedreigend is." Volgens een andere wereldleider die hem ondersteunde, de Portugese premier Costa, heeft de voorzitter last van "ischias", oftewel een hernia.

Juncker heeft eerder zelf gezegd dat hij last heeft van een hernia, en dat dit een invloed kan hebben op zijn bewegingen.

Videospeler inladen...

Nefast voor de geloofwaardigheid

Voormalig Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) is niet te spreken over de beelden. "Juncker is dé leider van de Europese Unie. Als hij zo'n gedrag vertoont, is dat een zeer spijtige zaak."

Meest gelezen