Leuvens bedrijf print levensgroot skelet van mammoet

Het Leuvense bedrijf Materialise print een levensgroot skelet van een mammoet in 3D. Het is de eerste keer dat een volledig skelet van een mammoet op ware grootte wordt geprint. Het gaat om een mammoet die in 1860 bij graafwerken in Lier werd gevonden.

"We zullen een goeie maand nodig hebben om het volledige skelet te printen", zegt Christophe Sehmke van Materialise. "Het skelet telt meer dan 300 beenderen en zal zo'n 250 kg wegen. Het gaat om het skelet van een mammoet die in 1860 bij graafwerken in Lier werd gevonden. Het skelet is bijna 5 meter lang en heeft een schouderhoogte van 3,6 meter."

Primeur

Het is de eerste keer dat een volledig mammoetskelet op ware grootte wordt geprint. "We gebruiken daarvoor onze allergrootste printers", aldus Christophe. "Er zijn al wel kleinere skeletten geprint op een schaal van 1/20 of beenderen voor een skelet op ware grootte, maar nooit alle beenderen voor een volledig skelet." Volgens de paleontologen van het Museum voor Natuurwetenschappen gaat het dan ook om een primeur.

Stadsmuseum Lier

Lier opent eind september een nieuw stadsmuseum en wilde het skelet daar graag tentoonstellen. Het originele skelet moet in het Brusselse Museum voor Natuurwetenschappen blijven. Daarom werd het initiatief opgestart om een kopie in 3D te printen en sponsors te zoeken.  Daar zijn ze in Lier dus wonderwel in geslaagd. Tegen eind september opent het nieuwe museum de deuren met het skelet van een 30.000 jaar oude mammoet. Hoeveel het project precies kost, wil Materialise niet kwijt.

Meest gelezen