"Er leeft een groot debat over de vrijheid van keuze in Iran"

De arrestatie van het tienermeisje in Iran dat video's op sociale media had gepost terwijl ze danst, heeft heel wat reacties losgeweekt, zowel in Iran als in het buitenland. De 18-jarige Maedeh Hojabri was na haar arrestatie te zien op de Iraanse staatstelevisie in een interview waarin ze haar "fout" bekent. VRT NWS sprak hierover met Golrokh Nafisi, een Iraanse kunstenares die tussen Teheran en Amsterdam pendelt.

Reacties uit alle hoeken

Van overal in de wereld komen er reacties op de arrestatie van het meisje en ook op de manier waarop de staatstelevisie haar heeft behandeld. De reacties kwamen van gewone mensen die dansvideo's publiceerden uit protest, maar ook van intellectuelen die onlineteksten schreven over de vrijheid van keuze. Opvallend: Ook sommige religieuzen reageerden. Ze beargumenteren de keuzevrijheid op basis van islamitische wetten: 

Video player inladen ...

"Een strijd tussen vrijheid en onderdrukking"

"In Iran heerst een groot debat over keuzevrijheid", zegt Nafisi. Volgens de 37-jarige kunstenares moeten we kijken naar het grotere geheel bij dit incident. "Want het gaat hier niet alleen om kledingkeuze. Dit verhaal is een duidelijk voorbeeld van de strijd tussen een groep mensen die hun levenswijze aan de samenleving willen opleggen, en een andere groep die in de vrijheid van keuze geloven." 

"Als men zijn mening geeft over een bepaald onderwerp, is dat niet gewoon om zich te verzetten tegen de autoriteiten", zegt de Iraanse kunstenares. Volgens haar willen de actievoerders een nieuw droombeeld over het concept "samenleven" scheppen:

Video player inladen ...

"Bekentenis op televisie als afschrikmiddel"

Afgelopen maandag toonde de Iraanse staatstelevisie beelden van Hojarbi, waarin ze haar spijt betuigt om de video's op Instagram te posten. Dat de staatstelevisie het tienermeisje en andere sociale­media­gezichten voor de camera laat bekennen, is niet nieuw in Iran, zegt Nafisi. "Het uitzenden van bekentenissen begon in de Islamitische Republiek kort na de revolutie eind jaren 70. Het is een oude straftechniek waarbij iemand als voorbeeld gesteld wordt om de rest van de bevolking af te schrikken", aldus de kunstenares. Toch wordt deze techniek vandaag vooral gebruikt door haviken van de politiek: 

Video player inladen ...

Intussen roepen steeds meer mensenrechtenorganisaties de Iraanse autoriteiten op om te stoppen mensen te viseren wegens hun mening of keuze van levensstijl. Ook deze week is een vrouw veroordeeld voor het uitdoen van de hoofddoek in het openbaar uit protest voor de hoofddoekplicht in haar land. Ze kreeg twee jaar celstraf, en achttien jaar voorwaardelijk.