Video player inladen ...

Openluchtzwembaden worden onbetaalbaar voor gemeenten

Wat is er heerlijker dan bij warm weer een frisse duik te nemen in een openluchtzwembad? Maar dat wordt steeds moeilijker, want veel publieke openluchtbaden zijn met sluiting bedreigd. Gemeenten kunnen de stijgende kostprijs niet meer betalen. Regionale samenwerking kan de redding zijn.

Hoge temperaturen en dan hebben we nood aan verfrissing. Zwemmen is dan aangenaam, zeker in openlucht. Dat kan nog steeds in publieke openluchtzwembaden. Al worden de mogelijkheden schaarser. In 2012 waren er nog 70 openbare openluchtzwembaden, vandaag zijn er nog 65. Het is geen dramatische daling, maar het legt wel de pijnpunten bloot. De exploitatiekosten en de investeringen om een openbaar zwembad open te houden, zijn te groot en de financiële return is te klein.

In Kluisbergen, in de provincie Oost-Vlaanderen, is het openbare zwembad al voor de tweede zomer op rij dicht. Het bad ligt in het recreatieoord Kluisbos en werd in 1976 in aanwezigheid van koningin Fabiola feestelijk geopend. Het zwembad is een begrip in de regio. Het is vandaag wel nog gevuld, maar zwemmers mogen er niet meer in. Het wordt nu gebruikt voor recreatie bij sportkampen.

Openluchtzwembad in Kluisbergen

Wielsbeke in West-Vlaanderen, heeft ook een openluchtzwembad. Daar kunnen zwemmers nog wel terecht, maar niet meer voor lang. Het onderhoud van het zwembad kost te veel. Het bad sluit binnen enkele jaren de deuren. In de plaats komt er in de gemeente een nieuw binnenzwembad met cafetaria en een sporthal. Het wordt een intergemeentelijk zwembad, waarin ook de omliggende gemeenten Dentergem, Zulte en Oostrozebeke investeren.

"Het bestuur van Wielsbeke wil niet anders, maar het lukt gewoonweg niet", zegt Rachida Abid, schepen voor sport. "We zijn eigenlijk in totaliteit misschien een maand open in gans het jaar. Dat brengt niets op."

Openluchtzwembad in Wielsbeke

Ook grote steden kampen met problemen. In Kortrijk bijvoorbeeld, blijft het openbaar openluchtbad nog 3 jaar open, dan gaan ze er de situatie evalueren. Het bad kost de stad zo’n 300.000 euro per zomer. 

Regionale samenwerking- of financiering

Openbare openluchtzwembaden zijn kostbaar. Letterlijk en figuurlijk. Steden en gemeenten onderzoeken mogelijkheden om ze open te kunnen houden. Via een regionale samenwerking of –financiering bijvoorbeeld, want heel wat gebruikers van de zwembaden komen niet uit de stad of de gemeente zelf.

De Kortrijkse schepen voor sport An Vandersteene hoopt  dat andere gemeenten gaan meebetalen. “Het zou super zijn moest de regio Kortrijk de handen in elkaar slaan”, zegt ze. “Dat de regio zegt: wij willen het budget helpen rondkrijgen en dan zijn we zeker dat we dat blijven openhouden. Voor Kortrijk is het inderdaad een nogal dure aangelegenheid.”