Is de toekomstige winnaar van de Ronde van Frankrijk een Rwandees?

Rwanda is een wielerland in opkomst. In het land van duizend heuvels stoomt een nieuwe generatie wielrenners zich klaar om een plaats te veroveren in het peloton. Voor het eerst stuurt Rwanda een delegatie junioren naar ons land om hier de knepen van het vak te leren.

“Ooit wil ik starten in de Ronde van Frankrijk”

Jean Eric Habimana is de Rwandese kampioen bij de junioren. Drie weken lang meet hij zich met Belgische leeftijdsgenoten in verschillende koersen in Vlaanderen. We spreken hem net voor de start van Menen-Kemmel-Menen in West-Vlaanderen. Ondertussen al zijn derde koers. “Het is mijn droom om een professionele wielrenner te worden. Contador is mijn held. Ik wil zo sterk worden als hem en ooit deelnemen aan de ronde van Frankrijk.”, zegt hij vol ambitie

Videospeler inladen...

“Jongens van een bescheiden afkomst”

De Rwandese junioren worden begeleid door Skol, een lokaal Rwandees biermerk dat investeert in jong talent. Ze hebben een ambitieus programma samengesteld. “Het is de eerste keer dat een delegatie van Rwandese junioren buiten Afrika koerst. Ze moeten nog veel leren. We  vertellen hen dat het niet erg is om fouten te maken”, zegt hun coach Jordan Mathes. 

Wielrennen is in Rwanda uitgegroeid tot de belangrijkste sport van het land. Er zijn steeds meer competities. De Ronde van Rwanda is de meest prestigieuze en vindt jaarlijks plaats. De topwielrenners komen vaak uit het platteland, waar de fiets gebruikt wordt als transportmiddel om goederen te vervoeren. Het is een manier voor jongeren om geld te verdienen. Dankzij inspanningen van lokale investeerders zoals Skol en lokale wielerclubs krijgen talentvolle jongens de kans om zich toe te leggen op een sportieve carrière.


“Vlaamse koersen zijn de ideale leerschool”

De Rwandese wielerfederatie Ferwacy beseft dat er meer inspanningen nodig zijn om jonge beloftevolle Rwandezen naar het hoogste niveau te laten doorstromen. De federatie ondersteunt het initiatief van Skoll om jongeren hier te laten koersen. “We doen er alles aan om het Rwandese wielrennen tot de top van Afrika te laten behoren. Daarom zijn we hier om bij te leren.”, zegt voorzitter Aimable Bayingana.

Videospeler inladen...

Tom Van Damme, zijn collega-voorzitter van de Belgische Wielrijdersbond, is blij met de keuze voor Vlaanderen. Vlaamse kermiskoersen zijn de beste leerschool. “Je leert er in peloton rijden en ook het bochtenwerk onder de knie krijgen.”, zegt hij.

Videospeler inladen...

Hij merkt op dat het Rwandees wielrennen vooruit gaat. De Belgische wielrijdersbond heeft sinds enkele jaren een samenwerkingsakkoord met Rwanda. Rwanda heeft de ambitie om in 2025 het wielerkampioenschap te organiseren. Hij is ervan overtuigd dat binnen 10 jaar wielrenners uit Rwanda tot het hoogste niveau doorstromen.

Hoe brachten de junioren het ervan af?

Jean Eric finishte mooi in het midden van het peloton, net achter de kopgroep. Hij reed een sterke beklimming van de Kemmelberg.  De andere junioren stonden meer dan hun mannetje.  

Wie weet zien we binnen enkele jaren een Rwandees, die een splijtende demarrage plaatst op een col tijdens de Ronde van Frankrijk.

Meest gelezen