Videospeler inladen...

Syrische leger herovert centrum Deraa, geboortestad van de revolutie

In het zuiden van Syrië is het regeringsleger het centrum van de stad Deraa binnengedrongen. Dat is gebeurd na een akkoord met de rebellen. Het was in Deraa dat zeven jaar geleden de opstand tegen Assad begon.

Zo'n maand geleden lanceerde Assad zijn offensief om Deraa en de omliggende dorpen te heroveren. Met de hulp van Rusland, Iran en de Libanese Hezbollah heeft hij vandaag het centrum van de stad heroverd. Vanuit het rebellenleger kwam er relatief weinig verzet in vergelijking met vorige offensieven zoals in Ghoeta bij Damascus en Aleppo.

De rebellen krijgen nu de keuze van Assad: de strijd opgeven en blijven, of verhuizen naar de stad Idlib, het noorden van het land, dat nog altijd in handen is van de oppositie. In beide gevallen zullen ze hun wapens moeten afgeven.

De overwinning is erg symbolisch voor Assad, want het is in Deraa dat de opstand tegen zijn regime zeven jaar geleden begon.

Duizenden vluchtelingen

Door het offensief sloegen de afgelopen weken meer dan 200.000 mensen op de vlucht. Velen verblijven in erbarmelijke omstandigheden aan de grens met buurland Jordanië. De VN wil onmiddellijke toegang om hulp te kunnen leveren aan de getroffen mensen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn de afgelopen week zeker 12 kinderen gestorven door uitdroging en ziektes door besmet water.

Meest gelezen