Videospeler inladen...

Plannen voor museum in Thaise grot, Hollywood werkt aan verfilming

De Thaise grot waar 12 voetballertjes en hun coach meer dan twee weken lang vastzaten zal een museum worden, gewijd aan de spectaculaire reddingsoperatie. Na een moeizame en gevaarlijke interventie kon het hele team in drie dagen tijd veilig naar buiten worden gehaald. Het lot van de jongens heeft mensen wereldwijd beroerd, en daar willen de Thaise autoriteiten nu toeristische munt uit slaan. Er zijn ook plannen om het verhaal te verfilmen. 

De plannen om in de grot een museum in te richten werden onthuld door Narongsak Osottanakorn, de gouverneur van de provincie Chiang Rai die als woordvoerder het gezicht werd van de reddingsoperatie. Op zijn laatste persconferentie bedrukte hij nog dat internationale samenwerking de sleutel was voor het succes. “Religieuze en taalbarrières werden neergehaald,” zo zei hij, “alleen de eenheid was van belang.”

En op dezelfde manier willen de Thaise autoriteiten nu ook buitenlanders – in casu toeristen – aantrekken om ter plaatse de sfeer en de omstandigheden van de reddingsoperatie te leren kennen. Daarom komt er dus een museum in de grot. Het moet een levendige voorstelling worden van het gevaarlijke werk van duikers en hulpverleners, met een interactieve database die de bezoekers helemaal moet onderdompelen in het avontuurlijke gebeuren.

Het grottencomplex van Tham Luang bij de grens met Myanmar is een van de grootste van Thailand. Het ligt in een natuurpark, maar de regio is allesbehalve toeristisch ontwikkeld. Integendeel, het hele gebied is een economische achterblijver. Met de plannen om toeristen aan te trekken wil men daar nu verandering in brengen. Een reisboekje beschrijft de indrukwekkende ruimte bij de ingang van de Thuam Luanggrot. Wellicht zal het museum daar worden ingericht.

Verderop, zo zegt de reisgids, leiden smalle gangen naar een reeks kamers en rotsen. Dat weten we intussen ook van de reddingsoperatie, net als de opmerking dat de grot onderhevig is aan overstromingen door overvloedige regenval. De Thaise premier en juntaleider zei dan ook dat er extra maatregelen moeten worden genomen om de toekomstige toeristische trekpleister voldoende bescherming te bieden tegen calamiteiten.

Filmplannen

Eerder raakten al plannen bekend om een speelfilm te maken over de reddingsoperatie. Nog voordat alle jongens uit de grot waren gehaald, kondigde de christelijk geïnspireerde Hollywoodstudio PureFlix aan dat er wordt gewerkt aan een verfilming van het avontuur. Producer Michael Scott woont in Thailand en is getrouwd met een Thaise, en hij interviewde ter plaatse al een hele rits reddingswerkers. Maar er is concurrentie, want regisseur Jon M. Chu van de film Crazy Rich Asians – die eind van de zomer uitkomt – is ook van plan om iets te doen met de gebeurtenissen in de Thaise grot. Meer nog, zijn productiehuis Ivanhoe Pictures kreeg van de Thaise regering en van de Navy officieel de toestemming om het verhaal te verfilmen.

Intussen is het grottencomplex tijdelijk gesloten, en kan de rust in de regio eventjes weerkeren. En plaatselijke inwoners zullen al fluisterend herinneren aan de legende van de grot, die voluit Tham Luang Nang Non heet, of ‘Kelder van de Liggende Dame’. Volgens de legende liep een mooie prinses uit de regio weg met haar geliefde, een gewone volksjongen. Haar vader stuurde soldaten uit om de vrijer te doden, waarna de prinses zelfmoord pleegde. Als die legende de Hollywoodfilmmakers ter ore komt, dan kan je er donder op zeggen dat het grottenverhaal nog een romantische wending krijgt. 

Meest gelezen