Videospeler inladen...

Trump dineert in Blenheim Palace, de geboorteplaats van Winston Churchill

Vanavond zijn de Amerikaanse president Trump en zijn echtgenote Melania de eregasten van een diner in het erg mooie paleis van Blenheim in de buurt van Oxford. In dat stuk werelderfgoed van de Unesco is de voorbije eeuwen veel Europese geschiedenis geschreven, onder andere met de voormalige premier sir Winston Churchill, alhier geboren.

Trump had zich eerder tot een bewonderaar verklaard van Churchill, de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. De alliantie die Churchill in de oorlog sloot met VS-president Franklin D. Roosevelt vormde overigens het begin van de "speciale relatie" tussen beide landen.

Het historische landgoed Blenheim Palace in de buurt van de universiteitsstad Oxford is dan ook een gepast decor om Trump te ontvangen. Er komen zwat 150 gasten uit de toplaag van Britse politici, zakenlui en academici aan tafel schuiven.

Blenheim Palace is overigens nog altijd eigendom van de familie van Churchill, nu al toe aan de 12e hertog van Marlborough, al is een deel van de parken en het paleis open voor het publiek. In 1987 werd het landgoed door de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, de Unesco, uitgeroepen tot werelderfgoed.

In Blenheim nam ik twee belangrijke beslissingen: geboren worden en trouwen. Ik ben tevreden met beide keuzes.

Winston Churchill
AP1945

Blenheim hertekende de kaart van Europa

De geschiedenis van Blenheim gaat echter veel verder terug dan de illustere Winston Churchill. Sinds de Engelse koning Henri II hier in de 12e eeuw een optrekje gebouwd had voor zijn minnares Rosamund Clifford, was het domein koninklijk bezit geweest.   

De echte geschiedenis begint in augustus 1704 met de veldslag nabij de Duitse stad Blenheim in Beieren tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) die toen heel Europa in vlam zette. In Blenheim versloeg een geallieerd leger van Britten, Oostenrijkers en Nederlanders onder John Churchill, hertog van Marlborough, een grotere troepenmacht van Fransen en Beierse soldaten. Het was een totaal onverwachte zege en de eerste van een reeks waarmee Marlborough de macht van de Franse koning Lodewijk XIV in Europa brak. Zijn zeges in Ramillies (1706, nabij Geldenaken) en Oudenaarde (1708) bevrijdden nadien de Zuidelijke Nederlanden van de Franse bezetting.

De uiterst dankbare Britse koningin Anne beloonde haar generaal met een rijk vermogen en het domein nabij Oxford waar Marlborough en zijn vrouw Sarah het prachtige paleis bouwden, genoemd naar de plaats van zijn triomf.

De familie Churchill bleef in Blenheim Palace wonen en hier werd in 1874 Winston Churchill geboren, de latere politicus en premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Churchill vroeg hier ook zijn vrouw Clementine "Clemmie" Hozier ten huwelijk en schreef zo nog een andere geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden gewonde soldaten verzorgd in Blenheim, tijdens de Tweede Wereldoorlog werden er kinderen ondergebracht die uit vrees voor bombardementen uit grote steden waren geëvacueerd. Vandaag is het opnieuw een oase in het groene Oxfordshire.

John Churchill, hertog van Marlborough, overwinnaar in Blenheim en de bouwer van Blenheim Palace.

Meest gelezen