Videospeler inladen...

Tevreden Trump: "Defensie-uitgaven Europa zullen veel sneller stijgen dan voorzien"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een persconferentie gegeven aan het einde van de NAVO-bijeenkomst in Brussel. Hij heeft het Amerikaanse engagement in de NAVO bevestigd en toonde zich erg tevreden met de vorderingen die voorbije twee dagen zijn gemaakt. Trump loofde de inspanningen die alle lidstaten leveren, bevestigde zijn geloof in de NAVO en zei bovendien een heel goede band te hebben met Duitse bondskanselier Angela Merkel. 

"Wij hebben waarschijnlijk 90 procent van de NAVO-kosten gedragen", beweerde Trump aan het begin van zijn persconferentie. "Ik was zeer ongelukkig met de huidige gang van zaken. Maar alle landen hebben hun engagement opgetrokken", ging Trump voort. "We hebben nu een veel sterkere NAVO dan twee dagen geleden."

"Ik ben een stabiel genie"

Een Kroatische journalist vroeg aan de president of hij zo meteen iets anders zou tweeten. "Ik ga niets anders tweeten straks, dat zijn andere mensen. Ik ben een stabiel genie", reageerde Trump. 

Aan de start van de NAVO-top haalde Trump erg uit naar Merkel. De Duitsers zouden voor hun energietoevoer te afhanlijk zijn van Rusland. Nu zei de president dat hij erg veel respect heeft voor Duitsland. "Mijn vader is van Duitsland, mijn beide ouders zijn van de EU. Ook al behandelen ze ons slecht tijdens de onderhandelingen over handel."

"NAVO is een sterke bondgenoot"

Volgens Trump is de NAVO een sterke bondgenoot, sterker dan eender welk individueel land. Hij zei heel tevreden te zijn dat de NAVO-landen beloofd hebben 33 miljard tot "misschien" 44 miljard euro meer te betalen.

De cijfers zijn gestegen zoals een raket. Ik ben erg onder de indruk

Donald Trump

 "We halen cijfers die we nog nooit hebben gehaald. De cijfers zijn nu gestegen zoals een raket. Ik ben erg onder de indruk", aldus Trump. Hij prees ook nog NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en zei dat Stoltenberg fantastisch werk heeft geleverd. 

De Amerikaanse president hamert er al langer op dat de andere lidstaten binnen de NAVO meer moeten doen voor defensie. Volgens hem is twee procent van het bbp aan defensie-uitgaven nu een "echt engagement" en zullen de lidstaten hun uitgaven versnellen. De lidstaten zullen hun defensie-uitgaven nu "substantieel" verhogen, aldus Trump. Hij zei ook dat het doel uiteindelijk "heel wat hoger" zal liggen dan 2 procent. 

"Niet aan mij om te zeggen wat ze moeten doen ivm brexit"

Vanavond heeft de Amerikaans president een ontmoeting met de Britse premier Theresa May. Hij kreeg dan ook vragen over de brexit en over de protesten op zijn komst. "Mijn moeder is geboren in Schotland", antwoordde Trump onmiddellijk. 

De EU moet erg voorzichtig zijn, want de migratie gaat de EU overnemen

Donald Trump

Volgens Trump is hij er graag gezien omwille van zijn standpunten over migratie. "Ik heb deels mijn verkiezingen gewonnen over migratie. Ik denk ook dat de brexit daarom is gebeurd", aldus Trump. "Maar het is niet aan mij om te zeggen wat ze moeten doen in verband met de brexit." Maar daarna waarschuwde Trump de EU voor migratie. "De EU moet erg voorzichtig zijn, want de migratie gaat de EU overnemen. Ze moeten voorzichtig zijn", verwittigde Trump.

"Poetin is een tegenstander"

Er staat ook nog een gesprek met Poetin op de agenda, na Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse president zei dat Poetin niet zijn vijand was, niet zijn vriend, maar een tegenstander. "Wie weet wordt het ooit mijn vriend", voegde hij daar nog aan toe. 

“Het waren twee fantastische dagen"

Het was een erg tevreden Trump die we te zien kregen aan het einde van zijn eerste NAVO-Top. De Amerikaanse president besloot dan ook dat het een zeer productieve bijeenkomst was. “Het waren twee fantastische dagen. Het was moeilijk op sommige momenten”, gaf Trump toe. “Maar op het einde kwam alles samen.” 

Herbekijk hier de analyse van onze reporter Jan Balliauw in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen