Video player inladen ...

Dit is het poepchique golfparadijs waar Trump het Britse protest probeert te ontlopen

Wat doe je als Amerikaans president, met net een intense NAVO-top achter de rug en een fel geanticipeerde ontmoeting met Russisch president Vladimir Poetin in het vizier? Als je het aan Donald Trump vraagt: golfen in Turnberry, zijn poepchique Schotse golfresort. De luidruchtige protesten tegen zijn aanwezigheid moet hij er wel bij nemen.

Na de tienduizenden demonstranten tegen de komst van Donald Trump in de straten van Londen, Manchester en Bristol, mag de Amerikaanse president zich dit weekend ook in Schotland aan felle protestacties verwachten. In het hart van de Schotse hoofdstad Edinburgh staat vandaag een zogenaamd 'Carnival of Resistance' (een 'bacchanaal van verzet', red.) op het programma. 

Maar actievoerders zeggen ook paraat te staan aan Trump International Golf Links in Aberdeen en aan het golfresort van Turnberry. Dat zag gisteren al een paraglider van Greenpeace overvliegen met een spandoek 'Trump well below par' (letterlijk: 'Trump zwaar ondermaats', terwijl 'par' naar een golfscore verwijst, red.). "Hij is simpelweg de slechtste president ooit", klonk het bij de actiegroep. Een dag eerder al stonden actvisten van de antiracismevereniging 'Stand Up to Racism Scotland' met anti-Trumpspandoeken op het golfterrein.

Angst voor klatergoud

Het is precies daar, in Turnberry, waar Trump het weekend zal doorbrengen. De Amerikaanse president, sowieso al een uitgesproken golfliefhebber, heeft een zwak voor het resort dat hij in 2014 kocht. Hij legde daarvoor 63 miljoen dollar (ruim 50 miljoen euro) op tafel bij de toenmalige eigenaar, de investeringsmaatschappij Leisurecorp uit Dubai.

Omwonenden vreesden na die overname een esthetische ramp voor het statige Edwardiaanse hotel met 192 kamers uit 1906 dat de golfbanen overschouwt. Maar Trump onthield zich grotendeels van het klatergoud dat zijn Amerikaanse vastgoed kenmerkt, op een paar pompeuze fonteinen en een reusachtige kroonluchter na. Naar eigen zeggen pompte Trumps vastgoedbedrijf meer dan 265 miljoen dollar (226 miljoen euro) in het opkalefateren van het resort, dat in 2016 plechtig heropende. Maar de Britse en Schotse pers achterhaalde al dat het tot dusver eigenlijk maar om een fractie van die som ging.

Andy Buchanan

Het blijft niettemin een prachtige golflocatie, met de Ailsa-baan als neusje van de zalm: 6,5 kilometer, 18 holes, perfect getrimd gras. Vier keer ontving Turnberry de British Open, het oudste en meest prestigieuze golftoernooi ter wereld, al lijkt het voorlopig onwaarschijnlijk dat dat op korte termijn nog eens zal gebeuren. "Eigenaarskwesties", stelt de R&A, dat de toernooien organiseert, onomwonden.

De banen van Turnberry. AFP or licensors

Verlieslatend

Intussen blijft de vraag of Trumps investering in Turnberry wel zo verstandig was. De twee vorige eigenaar kregen de prestigieuze golfclub financieel niet op de rails en de meest recente cijfers (uit 2016) tonen aan dat ook Trump daar voorlopig niet in slaagt. In 2016 draaide Turnberry een verlies van maar liefst 23 miljoen dollar (19,6 miljoen euro) op een omzet van amper 15 miljoen dollar (12,8 miljoen euro). Volgens het management was dat vooral te wijten aan de renovatie van het resort.

Trumps andere golfterrein in Schotland, Trump International Golf Links in Aberdeenshire, is overigens evenmin rendabel. Het verloor in 2016 1,8 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) op een omzet van 3,8 miljoen dollar (3,2 miljoen euro). En ook in Ierland doet Trumps golfresort van Doonbeg het nog niet zoals het hoort: een verlies van ruim 800.000 euro op een omzet van 6,5 miljoen euro.

Trump International Golf Links in Aberdeenshire, Schotland. Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Trump International Golf Course in Doonbeg, Ierland. AFP or licensors