AFP or licensors

Tsjechische regering overleeft vertrouwensstemming

Bijna negen maanden na de verkiezingen heeft de Tsjechische minister-president Andrej Babis een verplichte tweede vertrouwensstemming overleefd. Voor de minderheidsregering van zijn populistische ANO-partij en de sociaaldemocratische CSSD stemden vannacht 105 van de 200 parlementsleden. 

Er was een debat in het parlement in Praag aan voorafgegaan dat dertien uur duurde. Babis kondigde aan de Tsjechische belangen in Europa actief te zullen verdedigen. "We willen geen immigratie", zei de multimiljardair.

Voor het eerst sinds democratie in 1989 zijn intrede deed, kwam de meerderheid slechts tot stand met behulp van de communisten. De conservatieve oppositie had kritiek op het gedoogakkoord met de linkse partij, die in haar programma een uitstap uit de NAVO bepleit. "Hoever zal de macht van de communisten reiken?", vroeg de voorzitter van de Burgerdemocraten (ODS), Petr Fiala.

De regering van de intussen al 63-jarige Babis verloor in januari nog een vertrouwensstemming. Toen was er nog geen steun van een andere coalitiepartner. De Tsjechische grondwet bepaalt dat de minister-president binnen de dertig maanden na zijn beëdiging een vertrouwensstemming organiseert. Na de nederlaag in januari benoemde president Milos Zeman Babis een tweede maal. Met nu dus een tweede vertrouwensstemming.

Meest gelezen