Video player inladen ...

Vandeput: "Trump was uit op een stevig engagement en hij heeft bevestiging gekregen"

Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) hebben de NAVO-landen op de afgelopen top hun engagement om meer te investeren in defensie herhaald, maar zijn er geen bijkomende beloftes gedaan. Dat laatste liet de Amerikaanse president Donald Trump wel uitschijnen.

In 2014 hebben de NAVO-landen afgesproken dat ze zouden streven naar een defensie-uitgave van 2 procent van het bruto binnenlands product, zeg maar de totale productie van een land, tegen 2024. Donald Trump zou tijdens de NAVO-top vanmorgen geëist hebben dat het investeringstempo wordt opgevoerd. Dat herhaalde hij ook tijdens een persconferentie achteraf. Hij zei bovendien dat de NAVO-partners op die vraag waren ingegaan.

Engagement

Een aantal regeringsleiders liet al verstaan dat er geen bijkomende engagementen zijn aangegaan die verdergaan dan die afspraak in 2014 en de Belgische minister van Defensie Steven Vandeput leek dat ook te bevestigen in "Terzake" vanavond.

"Er zijn veel landen genoemd en zware woorden gevallen, maar Trump gebruikt gewoon meer woorden of andere woorden om dezelfde boodschap te brengen. Hij zocht vooral naar zekerheid over het engagement van 2014 en die bevestiging heeft hij ook gekregen", legt Vandeput uit.

Ook België schroeft zijn investeringen in defensie op. "Wij zijn eerst begonnen met besparingen, maar daar zijn we nu mee gestopt en gelijktijdig hebben we een plan gemaakt om te springen naar de Europese middenmoot, door 9,4 miljard euro te investeren in nieuw militair materieel. Dat plan moeten we nu uitvoeren en een volgende regering zal moeten kijken naar wat we nog meer kunnen doen."

De NAVO komt hier sterker uit. Het woord dat het meest viel was "samenhang"

Minister van Defensie Steven Vandeput

Vandeput is dus zelf ook voorstander van grotere investeringen in defensie. "30 jaar lang hebben we in Europa ons vredesdividend geïnd na de val van het IJzeren Gordijn. De laatste 10 jaar waren er de conflicten op de Krim, in Oost-Oekraïne en Afrika. Als we rondom ons kijken, leven we op een vredig eilandje, binnen een periferie die quasi in brand staat. We gaan de veiligheid garanderen, maar dan moeten we de gemaakte afspraken nakomen."

De minister vindt het wel jammer dat er nu alleen nog maar over Trump wordt gesproken. "We zijn over 71 punten tot een beslissing gekomen. De NAVO komt hier sterker uit. Het woord dat het meest viel was "samenhang". We zijn uit deze top hechter buitengegaan dan we zijn binnengekomen", besluit Vandeput.