Video player inladen ...

Vrijdag de dertiende voor Donald Trump en Theresa May

De Amerikaanse president Donald Trump is zopas aangekomen in Londen voor een bezoek van vier dagen. Hij zal er praten met eerste minister Theresa May en thee drinken met de koningin. Er zijn ook verschillende protestacties gepland, maar de kans is klein dat Donald Trump daar iets van te zien zal krijgen.

analyse
Katrien Vanderschoot
Katrien Vanderschoot is buitenlandjournalist en volgt het Verenigd Koninkrijk en Afrika

Donald Trump kiest zijn dramatische momenten wel uit om naar Groot-Brittannië te komen. Bij zijn vorige bezoek, als zakenman en presidentskandidaat, lag het land op apegapen na het referendum over de brexit. Uitgerekend op de dag nadien, vlak nadat oud-premier David Cameron precies daarom zijn ontslag had ingediend, tweette Trump: "Net aangekomen in Schotland. Iedereen hier gek over de stemming. Ze hebben hun land teruggenomen, net zoals wij Amerika zullen terugnemen. Geen spelletjes". Het eerste deel klopte niet. De Schotten stemden massaal tegen de uitstap uit de Europese Unie. Maar Trump zelf kwam wel aan de macht in de Verenigde Staten. 

Staatsbezoek uitgesteld

De nieuwe premier Theresa May had intussen de mouwen opgestroopt om de schade te beperken van de misrekening van Cameron, en keek al naar de Verenigde Staten om de breuk met Europa te compenseren met nieuwe handelsakkoorden. Ze was er dan ook als de kippen bij om president Trump meteen na zijn eedaflegging een uitnodiging te sturen voor een staatsbezoek. De "speciale relatie" tussen Britten en Amerikanen moest meteen worden bezegeld.

De opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Londen in februari 2017, was een goede gelegenheid. Maar ook dat was niet naar de zin van Trump. Hij gaf verstek omdat hij vond dat zijn voorganger Barack Obama te veel had betaald voor een nieuwe ambassade op een lelijke plek:

Bad deal. Wanted me to cut ribbon- NO!

Een goede zet tegen mogelijk gezichtsverlies, want het bezoek was toen al zo omstreden dat een petitie meer dan een miljoen handtekeningen had opgeleverd. 

Kopzorgen voor May

Ook vandaag heeft Trump zijn dramatische moment wel gekozen. Dat het voor hem als persoon wel eens vrijdag de dertiende zou kunnen worden, met een gepland protest van tienduizenden betogers én een spottende Baby Trump-ballon, lijkt hem niet te deren. "De Britten hebben me heel graag", zei hij voor hij van het vliegtuig stapte.

Maar dat het voor premier May een ongeluksdag wordt, zou wel eens een understatement kunnen zijn. Als de brexitonderhandelingen goed liepen, als president Trump geen bijzonder protectionistische koers was gaan varen, en als er geen Britse regeringscrisis was uitgebroken -om nog te zwijgen over de nederlaag gisteren van Engeland op het WK voetbal-, dan zou premier May de Amerikaanse president nog met opgeheven hoofd kunnen ontvangen. Maar nu is ze politiek fel verzwakt en kan elke wispelturigheid van Trump haar nog meer pijn doen.

Het gevaar loert al om de hoek. Trump sloot niet uit dat hij Boris Johnson zou ontmoeten, de harde brexiteer die na zijn ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nu vrijuit kritiek kan geven op het beleid van May. 

Het ongemak van de bedrijfsleiders

Vanavond dineert president Trump in een voor hem symbolische plek. Blenheim Palace in Oxfordshire, de geboorteplaats van oud-premier Winston Churchill, die hij erg bewondert. Op dat diner zijn ook 150 Britse bedrijfsleiders uitgenodigd. Volgens de Britse pers hebben velen al hun uitnodigingsbrief beleefd teruggestuurd, vooral omdat ze het harde standpunt van Trump over de brexit niet zien zitten. Wie wel aan tafel zit, zou wel eens ongemakkelijk op z’n stoel kunnen schuiven.

De schaduw van Donald Trump zal deze dagen boven Londen hangen. Letterlijk en figuurlijk.