Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

"De uitzondering die de regel bevestigt": waarom scoort een klein land als Kroatië zo goed op het WK?

Het land werd pas begin jaren 90 onafhankelijk en telt amper 4 miljoen inwoners en toch staat Kroatië in de finale van het WK voetbal, nu zondag. Sporteconoom Thomas Peeters van de universiteit van Rotterdam probeert hun succes te verklaren.

Thomas Peeters onderzocht de invloed van welvaart en grootte op de WK-prestaties. “Kroatië is de nummer één ter wereld in het overpresteren ten opzichte van de rijkdom en de bevolking van het land. Het is de uitzondering die de regel bevestigt.”

Traditie

Waarom scoort Kroatië dan zo goed? Een eerste verklaring vindt Peeters bij de rijke Joegoslavische voetbaltraditie. “De meeste ex-Joegoslavische  landen hebben de rijke traditie van Joegoslavisch voetbal kunnen overnemen”, zegt Peeters in "De ochtend" op Radio 1. Daarnaast hebben vele Kroatische voetballers een stap kunnen maken naar internationale clubs, waardoor het elftal amper bestaat uit spelers van de eigen competitie.

Ook Uruguay, dat in de kwartfinale strandde, is een voorbeeld van een klein en armer land met een goede WK-prestatie. Daar leeft immers een heel sterke voetbaltraditie. Zij organiseerden én wonnen het allereerste WK in 1930. “Zij zijn erbij vanaf het prille begin.”

AFP or licensors

Geld speelt geen rol

Peeters keek ook naar de invloed van economische welvaart op het voetbal. “In verhouding scoren Afrikaanse en Aziatische landen bijzonder slecht. Maar eens een land in staat is om zijn jeugd voldoende educatieve begeleiding te geven, dan is geld minder een probleem. Kroatië is zeker geen rijk land in Europa, maar wel rijk genoeg.”

Toch is ook een rijk land geen vrijgeleide voor goede voetbalprestaties. “Het beste voorbeeld zijn natuurlijk de Verenigde Staten en China.” Verder noemde Peeters ook Nederland en Duitsland als tegenvoorbeelden. In Duitsland zou er volgens hem een sfeer hangen van "we hebben het al gedaan". “De laatste WK’s is de vorige winnaar er steeds in de eerste ronde uitgegaan.”

Trainer

Volgens Peeters zijn er zeker mogelijkheden om als klein land succes te boeken op een WK. “Op korte termijn is het waarschijnlijk verstandig om een voetbaltrainer aan te werven die uit een van die toplanden komt en die dus de voetbalkennis heeft.” Die trainer mag echter niet uit een land komen dat cultureel veel verschilt. Peeters haalde Roberto Martinez als voorbeeld aan. “Wij hebben een Spaanse coach en Spanje ligt cultureel gezien niet zo heel ver van België.”

Er is ook een langetermijneffect. Wanneer een klein land goed presteert op een WK, zal het de jongere generatie aanmoedigen om zelf ook met voetbal te starten. Toch win je daar het volgende WK niet mee. Volgens Peeters zie je dat effect maar enkele Wereldbekers verder.

(Her)beluister hier het gesprek met Thomas Peeters in "De ochtend" (maandag)

Meest gelezen