Video player inladen ...

Website Tax-on-web weer beschikbaar, deadline belastingaangifte uitgesteld

De website Tax-on-web, de website van FOD Financiën, is weer beschikbaar. De site lag er een tijdlang uit door een technische storing. Normaal was het vandaag de laatste dag om uw belastingaangifte in te dienen, maar u krijgt nog tot zondag 15 juli om uw belastingaangifte via het web aan te geven. 

De panne werd veroorzaakt door een fysieke kabelbreuk bij de firma die de websites van de hele federale overheid beheert. Alle e-services, waaronder Tax-on-web, lagen daardoor plat. Ook de federale overheidsdiensten Justitie en Sociale Zekerheid kenden problemen. FOD Financiën verwacht vandaag nog een 80.000 belastingaangiftes te ontvangen via hun websysteem. 

Oorzaak storing

Belnet meldt dat de kabelbreuken zich binnen het gebouw van de Finance Tower bevonden. "De internetproblemen waren het gevolg van twee defecte glasvezelskabels, wellicht door werkzaamheden", zegt Davina Luyten, woordvoerster van Belnet. Het voorval kwam erg ongelegen, want vandaag was eigenlijk de laatste dag dat de belastingaangifte voor dit jaar kon worden ingediend.

Francis Adyns, woordvoeder van de FOD Financiën, zegt dat door de stroomstoring, de deadline van middernacht mogelijk niet gehaald zal worden. Ook het callcenter van Financiën is hierdoor niet beschikbaar. Mensen die bellen, krijgen de boodschap te horen dat het nummer niet toegewezen is.

Andere getroffen overheidsdiensten

Ook de FOD Justitie werd getroffen door de kabelbreuk.
De griffies van de rechtbanken rapporteren problemen met het onlangs geïnstalleerde MACH-systeem. Aangezien die databank ook de website voedt van de verkeersboetes kunnen mensen momenteel hun openstaande boetes niet betalen. Het is niet duidelijk of ook dat systeem weer online is.

Advocaten die beroep willen aantekenen of vragen naar stukken, moeten teruggrijpen naar pen en papier. Voorts kunnen de gerechtsmedewerkers geen e-mails versturen en zijn bepaalde diensten en platforms die de dienst gebruikt, niet beschikbaar. De websites van de FOD Justitie en het Staatsblad zouden wel werken. De FOD Sociale Zekeheird ervaart eveneens problemen door de kabelbreuk. 

Uitstel tot zondag 15 juli

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) hoopte dat het probleem op één dag zou opgelost zijn. De overheidsdienst geeft een bijkomend uitstel tot zondag 15 juli om de belastingaangifte via het web aan te geven.