Video player inladen...

Wie vervangt Marianne Thyssen als Europees boegbeeld van CD&V?

In 2014 was Marianne Thyssen de CD&V-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. De partij moet nu op zoek naar een vrouw of man die haar kan vervangen als Europees boegbeeld. Wie zal CD&V kiezen? Rob Heirbaut analyseert de opties.

analyse
Rob Heirbaut
Europajournalist VRT NWS

De aankondiging van Marianne Thyssen komt toch als een verrassing. Wellicht had de CD&V-partijtop liever gehad dat ze volgend jaar opnieuw lijsttrekker zou zijn. In 2014 kreeg Marianne Thyssen ruim 340.000 voorkeurstemmen. Alleen Guy Verhofstadt (Open VLD) kreeg er meer (530.000).

De kracht van de opvolger

Eventueel had ze zich na een paar jaar kunnen laten vervangen als Europees parlementslid door de eerste opvolger op de lijst. Ze heeft beslist om dat niet te doen. De lijst steunen, als lijstduwer bijvoorbeeld, zal ze wel doen. Karel De Gucht (Open VLD), haar voorganger als Belgisch Europees commissaris, deed dat ook in 2014. Met net geen 89.000 voorkeurstemmen werd hij als lijstduwer verkozen, maar hij ging niet zetelen: Philippe De Backer kon als eerste opvolger zijn plaats in het Europees Parlement innemen. Wie bij CD&V volgend jaar als eerste opvolger op de Europese lijst staat, weet dus al zeker dat hij of zij een zitje heeft in Brussel en Straatsburg.

Bij de verkiezingen van 2014 viel CD&V terug van 3 naar 2 zetels in het Europees Parlement (Steven Vanackere greep net naast de derde zetel).  Dit betekent dat alleen wie lijsttrekker is in 2019, er (relatief) zeker van kan zijn dat hij/zij verkozen wordt. Want wie op de tweede plaats staat, wordt mogelijk voorbijgestoken door lijstduwer Marianne Thyssen. In 2014 stond Ivo Belet op de tweede plaats. Hij behaalde 146.800 voorkeurstemmen. Uit de pot van lijststemmen kwamen er nog 133.000 bij. Indien er bij CD&V toen een lijstduwer was geweest met meer dan 280.000 stemmen, dan was Ivo Belet niet verkozen geraakt.

Kris Peeters naar Europa?

Het is lang niet zeker of CD&V ervoor zal kiezen om één van de huidige europarlementsleden (Ivo Belet of Tom Vandenkendelaere) bovenaan de lijst te zetten. De kans is reëel dat de partij kiest voor iemand anders.  Volgens sommigen komt vicepremier Kris Peeters in aanmerking om de Europese lijst te trekken. Hij is echter lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Maar wat indien hij daar geen goed resultaat haalt? Of zoekt CD&V een vrouw die Marianne Thyssen kan opvolgen als boegbeeld? Er moet sowieso een vrouw op de eerste of tweede plaats van de lijst staan.

Wie zijn de Europese lijsttrekkers bij de andere partijen?

De lijstvorming voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen gebeurt sowieso pas na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, ook bij andere partijen. Pas dan wordt duidelijk wie op lokaal niveau een mandaat zal opnemen, en wie niet. Het is trouwens niet alleen bij CD&V uitkijken naar wie lijsttrekker wordt. Kiest N-VA voor Theo Francken of iemand anders? Blijven Kathleen Van Brempt en Bart Staes het boegbeeld van respectievelijk SP.A en Groen? En wie zet Vlaams Belang bovenaan de lijst? Bij Open VLD lijkt het wel quasi zeker dat stemmenkanon Guy Verhofstadt opnieuw de lijsttrekker wordt.