Video player inladen ...

12 Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor hacken e-mails Democraten

Het Amerikaanse gerecht heeft twaalf Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor het hacken van computers van de Amerikaanse Democratische partij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. Dat heeft viceminister van Justitie Rod Rosenstein aangekondigd. Uitgerekend binnen drie dagen heeft president Donald Trump een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

De twaalf beklaagden zouden volgens de aanklacht mails hebben gestolen en gepubliceerd om invloed uit te oefenen op de verkiezingen. Volgens Rosenstein hadden de verdachten contacten met verscheidene Amerikanen, maar er zijn geen aanwijzingen dat Amerikaanse burgers een misdaad hebben gepleegd.

De inbeschuldigingstellingen komen er op verzoek van de speciale aanklager Robert Mueller, die onderzoek voert naar Russische inmenging in de verkiezingen van november 2016. Eerder werden ook al 13 Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd omdat ze op sociale media een campagne zouden hebben gevoerd om Clinton te destabiliseren. Moskou verwerpt die aantijgingen.

Als de Amerikanen feiten hebben, dan zullen wij die bestuderen

Joeri Oesjakov, adviseur van Russische president Vladimir Poetin

Maandag ontmoet Trump zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in Helsinki. Daar zouden ze het onder meer hebben over de aantijgingen over Russische inmenging in de verkiezingscampagne. De datum van de bekendmaking van de inbeschuldigingsstelling is volgens Rosenstein gebaseerd op "feiten, bewijzen en de wet die bepaalt wat volstaat om een inbeschuldigingsstelling te presenteren".

De Democratische oppositie in Washington eist inmiddels dat Trump zijn ontmoeting met Poetin afgelast. Rusland moet eerst "aantoonbare en transparante stappen" zetten die verzekeren dat het land zich niet zal bemoeien met toekomstige verkiezingen, zegt Senaatsfractieleider Chuck Schumer. Ook Nancy Pelosi, oppositieleider in het Huis van Afgevaardigden, vraagt garanties dat het Kremlin "de aanhoudende aanvallen op onze democratie" stopzet.

Rusland blijft intussen elke betrokkenheid in de verkiezingscampagne ontkennen. "Als de Amerikanen feiten hebben, dan zullen wij die bestuderen. Dat heeft onze president al meermaals gezegd", zegt adviseur Joeri Oesjakov. Volgens hem wordt de kwestie misbruikt door Amerikanen die tegen een toenadering tot Moskou zijn.