Videospeler inladen...

128 soldaten uit WOI opgegraven in Wijtschate: "Een gigantisch aantal voor zo'n oppervlakte"

Bij de archeologische opgraving in Wijtschate, in Heuvelland, zijn uiteindelijk de stoffelijke resten van 128 soldaten gevonden. Het gaat vooral om Fransen, Duitsers en Britten. De opgraving vond plaats op Hill 80, een groot Duits bolwerk tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarvan de ondergrond na de oorlog vrijwel onaangeroerd bleef. 

Hill 80 (Heuvel 80) was van groot strategisch belang tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er stonden gebouwen van een molenaarsbedrijf, die door de Duitsers uitgebouwd werden tot een bolwerk. Vandaaruit vertrokken ook loopgraven richting de Britse linies.

Maar voor de Duitsers er zaten, was de plek even in Frans bezit, in 1914. En op het einde van de oorlog kwamen de Britten. Vandaar dat de slachtoffers die gevonden zijn op de plaats, uit die 3 landen kwamen. Duitsers dus, Fransen en Britten, onder wie 1 Zuid-Afrikaan. De nationaliteiten zijn voornamelijk herkend aan de hand van knopen, die bij de skeletten lagen. Of er van hen ook echt geïdentificeerd zullen kunnen worden, vergt meer onderzoek. Maar ook als ze anoniem blijven, krijgen ze een herbegrafenis.

Kruisbeeld en glazen Maria, drinkflessen en bajonetten

De archeologen begonnen op 16 maart met de opgravingen. Nu, vier maanden later, zijn er 128 mensen opgegraven. "Dat is een gigantisch aantal voor zo'n oppervlakte", zegt archeoloog Simon Verdegem. 

Uit de bodem zijn naast slachtoffers ook voorwerpen bovengehaald. Granaten en obussen, dat viel te verwachten. Zij zijn voorzichtig en nauwgezet weggebracht door DOVO. Veel soldatenspullen ook, dingen die in de loopgraven zijn achtergelaten. En dan zijn er ook opvallend veel drinkflessen, wat vreemd is, want als je weggaat uit een loopgraaf, dan neem je je wapen mee en zeker ook je drinkfles. Dat er nog zoveel achterbleven, wijst erop dat de eigenaars erg snel zijn moeten gaan lopen, zonder dat ze de tijd kregen om ook maar iets mee te nemen.

Het bolwerk is ontstaan bij een molenaarsbedrijf en ook van dat 'gewone' huis zijn nog spullen uit de bodem gehaald. Huisraad, borden, messen, lepels, vorken, maar ook een porseleinen kruisbeeld én een glazen mariabeeld. 

Wat nu?

Het was de laatste weken nog flink doorwerken om het loopgravenstelsel op de site nog bloot te leggen en te onderzoeken. Maar nu is de tijd op en het werk geleverd. Na het bouwverlof starten de voorbereidende werken om op de plek van de opgraving in Wijtschate een woonwijk te laten verrijzen.

Maar om te blijven weten hoe de site er precies uitzag, is tijdens de opgravingen heel veel beeldmateriaal verzameld. Dat wordt nu verwerkt en er zal een 3D-projectie van gemaakt worden, en meer nog, een voorstelling in virtual reality. U zult als 'bezoeker' door de site kunnen wandelen met een VR-bril op, en vondsten vastnemen en bestuderen. Zo blijft Hill 80 in de toekomst toch nog een beetje voortbestaan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen