imago/Levine-Roberts

Johnson & Johnson moet 4 miljard betalen omdat 22 vrouwen eierstokkanker kregen van talkpoeder

In de Verenigde Staten moet farmaciebedrijf Johnson & Johnson meer dan 4 miljard euro aan boetes en schadevergoedingen betalen. 22 vrouwen hadden een zaak aangespannen tegen het bedrijf. Zij zeggen dat ze eierstokkanker hebben gekregen omdat ze jarenlang talkpoeder van het bedrijf gebruikten. In het talkpoeder zou asbest zitten. Johnson & Johnson ontkent en gaat in beroep. 

In de Verenigde Staten moet farmaciebedrijf Johnson & Johnson 4 miljard euro betalen aan 22 vrouwen die tegen het bedrijf klacht hadden ingediend. Zij zeggen dat ze jarenlang talkpoeder van het bedrijf gebruikt hebben, waarna ze eierstokkanker hebben gekregen. Het talkpoeder in de baby- en andere producten zou asbest bevatten. De jury van een rechtbank in de stad Saint Louis (Missouri) volgde de vrouwen en legde de recordboete op. Die is opgesplitst in twee: ongeveer 471 miljoen euro gaat naar schadevergoeding, de rest van het bedrag is boete. 

Johnson & Johson zegt 'diep ontgoocheld' te zijn en wil in beroep gaan. De farmaciegigant ontkent dat er ooit asbest in zijn talkproducten heeft gezeten en bestrijdt het idee dat ze kankerverwekkend zouden zijn. Het vonnis is dan ook "fundamenteel oneerlijk" zo luidt het nog.

Het proces in Saint Louis is lang niet het eerste of enige tegen Johnson & Johnson. In 2017 oordeelde een jury in Californië dat een vrouw met een gelijkaardige klacht recht had op een schadevergoeding van meer dan 350 miljoen euro. Het bedrijf tekende beroep aan en kreeg daarin gelijk. Er lopen nog 9000 gelijkaardige zaken tegen Johnson & Johnson.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen