AP2006

Acht zwarte neushoorns sterven na een verhuisoperatie in Kenia

In het Oost-Afrikaanse land Kenia zijn 8 zwarte neushoorns gestorven nadat ze waren overgebracht naar een andere nationaal park. Volgens het Keniaanse ministerie van Toerisme zijn de dieren mogelijk bezweken na het drinken van water met een te hoog zoutgehalte. De zwarte neushoorn is een bedreigde diersoort. 

De dieren maakten deel uit van een groep van 14 zwarte neushoorns die vanuit twee parken (Nairobi National en Nakuru) worden overgebracht naar Tsavo East, het grootste nationaal park van Kenia. Als dergelijke grote dieren moeten verhuizen, gebeurt dat onder verdoving, wat altijd een risico inhoudt. 

Grote grazers als neushoorns worden vaak verhuisd als hun aantal te groot wordt voor het park waarin ze leven. Zowel Nakuru als Nairobi National zijn relatief kleine nationale parken. In zo'n geval worden de dieren overgebracht naar een ander en groter park, waar ze de nodige ruimte hebben om zich voort te planten.

"Zwarte neushoorns zijn een bedreigde diersoort, dus zijn alle inspanningen om hen te beschermen cruciaal voor het voortbestaan van de soort", zegt de Keniaanse natuurbeschermer Paula Kahumbu aan het Franse persagentschap AFP.

Volgens het Keniaanse ministerie van Toerisme zijn de dieren mogelijk gestorven door het drinken van water met een te hoog zoutgehalte. Daardoor krijgen dieren nog meer dorst, waardoor ze nog meer gaan drinken en uiteindelijk bezwijken door uitdroging.

Twee soorten neushoorns

De zwarte neushoorn of puntlipneushoorn graast meestal van bladeren van lage bomen. Met zijn puntlip trekt hij de bladeren van de takken. Naar schatting leven er een kleine 5.500 zwarte neushoorns in  Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika. 

De witte neushoorn of breedlipneushoorn is minder bedreigd en leeft hoofdzakelijk in Zuidelijk Afrika. Dat dier voedt zich hoofdzakezlijk met gras. De noordelijke witte neushoorn uit Centraal-Afrika is een erg bedreigde ondersoort, waarvan er maar twee vrouwelijke dieren in het wild overblijven.