Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Britse politie vindt bron novitsjokbesmetting in huis van slachtoffer

De Britse politie zegt dat ze de bron van de novitsjoikbesmetting heeft gevonden die afgelopen weekend een dodelijk slachtoffer heeft gemaakt. In het huis van de vriend van het slachtoffer is een flesje aangetroffen waarin het zenuwgif zou hebben gezeten. De man zelf ligt nog in het ziekenhuis, maar zijn vriendin is zondag overleden.

"Afgelopen woensdag is een flesje ontdekt in het huis van Charlie Rowley in Amesbury", zegt een politiewoordvoerder. "Wetenschappers hebben ons bevestigd dat de aangetroffen substantie novitsjok is."

De 45-jarige Rowley bevindt zich tot op vandaag in het zieken huis van het nabijgelegen Salisbury. Zijn vriendin Dawn Sturgess is vorige zondag overleden. Beiden bleken eind vorige maand besmet te zijn met novitsjok, hetzelfde zenuwgif waarmee de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in maart van dit jaar zijn vergiftigd.

De Britse politie moet nog uitzoeken hoe en waarom het flesje met novitsjok in het huis van Charley Rowley is terechtgekomen. Ze heeft het over een "belangrijke ontwikkeling", maar kan niet uitsluiten dat alle besmettingsbronnen nu verdwenen zijn.

Hoe dan ook heeft de hele novitsjok-rel de Brits-Russische relaties enorm vertroebeld.

Meest gelezen