Burkina Faso ruilt Taiwan in voor China

China heeft vorige week een ambassade geopend in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Het West-Afrikaanse land verbrak in mei zijn decennialange diplomatieke relaties met Taiwan en werkte sindsdien aan de normalisatie van de banden met China. 

Burkina Faso en China hebben een diplomatieke knipperlichtrelatie. Sinds de Burkinese onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 erkent het land Taiwan, een beslissing die omgedraaid wordt in 1973 ten gunste van China. In 1994 verandert Burkina Faso weer van bondgenoot als het Taiwan opnieuw erkent. Tot een paar maanden geleden dus. 

Dollar diplomacy

Burkina Faso ligt in de Sahel en heeft geen kustgebied. Het land zegt zelf de stap van Taiwan naar China te hebben gezet door socio-economische problemen. Chinese bedrijven investeren al jaren in de Afrikaanse mijnbouw en de constructiesector, waardoor een economische relatie met China voor Burkina Faso dan ook veel kan betekenen. 

Beijing beschouwt Taiwan als een Chinese provincie zonder recht op eigen diplomatieke relaties. Dat China al enkele jaren bezig is met landen losweken van Taiwan wordt vaak gezien als een bewuste strategie om een onafhankelijk Taiwan te voorkomen. De Taiwanese president Tsai Ing-wen beschuldigde China dan ook van "dollar diplomacy".

Het kleine Swaziland is momenteel het enige Afrikaanse land dat nog wel aan de kant van Taiwan staat. 

Meest gelezen