Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Celebrity's verliezen miljoenen volgers in Twitter-strijd tegen nepaccounts

Bekende gezichten zagen de afgelopen twee dagen hun aantal volgers op Twitter verdampen. Eerder had de sociaalnetwerksite een oorlog aangekondigd tegen nepaccounts die desinformatie verspreiden als politieke propaganda. Nu worden nepvolgers ook massaal verwijderd.

2018 Invision

Tot woensdagnamiddag had acteur Ashton Kutcher iets meer dan 19 miljoen volgers op Twitter. Nu telt zijn account 18 miljoen. Kutcher is maar een voorbeeld van de vele celebrity's die een aanzienlijk deel van hun volgers zagen verdwijnen.

Volgens experten ligt de gemiddelde daling van het aantal volgers bij de top-100 van de Twitter-accounts rond de 2%. Zo verloor zangeres Katy Perry, die de meeste volgers heeft op Twitter, zo'n 1,5 miljoen volgers. Ook het aantal volgers van Justin Bieber, Rihanna, Taylor Swift en Lady Gaga is gedaald.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Politieke accounts ook beïnvloed

Ook de accounts van bekende politici zijn beïnvloed door de Twitter-actie. De voormalige Amerikaanse president Barack Obama verloor zo'n 2,1 miljoen volgers, ofwel een daling met 2,1%. Dat bracht zijn totaal aantal volgers op 101,5 miljoen.

Intussen zijn ook 300.000 volgers verdwenen uit de account van president Donald Trump, wellicht de meest controversiële politieke gebruiker van Twitter. Hij houdt nog ongeveer 53,1 miljoen volgers over.

"Vertrouwen opbouwen en gezonde debat bevorderen"

Het offensief van Twitter tegen nepvolgers is gisteren gelanceerd. Volgens het bedrijf zal de gemiddelde Twitter-gebruiker een viertal volgers of minder verliezen. Maar het zijn vooral de grote accounts die een grote daling zullen voelen.

Met de maatregel wil de sociaalnetwerksite niet alleen nepaccounts bestrijden, maar ook een meer objectieve afspiegeling van de actieve accounts. Het aantal volgers op Twitter zijn een maat voor bekendheid op het internet en dat getal moet zo correct mogelijk blijven. "Met deze ontwikkeling willen we het gezonde debat op Twitter en het vertrouwen in ons bedrijf bevorderen", zegt Vijaya Gadde het hoofd van de juridische dienst bij Twitter.

Meest gelezen