Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Banksy in Dover, waarbij één ster uit de vlag van de Europese Unie wordt verwijderd

Een harde of een zachte brexit: wat is eigenlijk het verschil?

"Heartbreaking (hartverscheurend)?" Dat verstond de Amerikaanse president Donald Trump gisteren aanvankelijk toen een journalist hem een vraag stelde over "hard brexit". Een harde brexit tegenover een zachte brexit, het zijn termen die de voorbije dagen opnieuw prominent in het nieuws komen. Maar wat houden ze eigenlijk in?

Op 23 juni 2016 besliste een meerderheid van de Britten via een referendum om uit de Europese Unie te stappen. Op 29 maart 2019 zou die brexit echt een feit moeten zijn.

De echtscheidingsonderhandelingen zijn nog volop aan de gang. Globaal gezien zijn er twee mogelijkheden over hoe de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eruit moet zien.

AFP or licensors

Een harde brexit

"Brexit means brexit". Het zijn woorden die de Britse premier Theresa May in het verleden al verschillende keren liet optekenen. Ze leek daarmee inderdaad voor een harde brexit te gaan, iets wat overtuigde brexiteers willen zien gebeuren: een absolute breuk tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Dat zou betekenen dat de Britten geen deel meer uitmaken van de Europese interne markt, waar het vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen geldt. Britse bedrijven zouden dan niet zomaar meer toegang hebben tot de Europese markt, en omgekeerd. De handel tussen beide blokken zou duurder worden door handelstarieven. Het Verenigd Koninkrijk zou ook geen rekening meer moeten houden met Europese regelgeving en rechtspraak.

Met andere woorden: de Britten zouden bij een harde brexit opnieuw volledige zelfcontrole hebben over hun grenzen; op economisch vlak, maar ook op het vlak van migratie aangezien het vrij verkeer van personen binnen Europa voor hen niet meer zou gelden. Reizen en verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk zouden daardoor een stuk complexer worden. En laat net migratie een van die thema's zijn die de doorslag hebben gegeven in het brexitreferendum.

AFP or licensors

Een zachte brexit

Een zachte brexit zou ervoor zorgen dat de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie fundamenteel niet veel zou veranderen in vergelijking met nu. Het VK zou dan wel geen lid meer zijn van de EU - en dus niet meer mee kunnen beslissen over Europese regelgeving -, maar zou wel toegang blijven hebben tot de Europese interne markt. In principe mét de vier vrijheden.

Londen en Brussel moeten in dat geval tot een uitgebreid handelsakkoord zien te komen. Vergelijk het met de relatie tussen de Europese Unie en Noorwegen. Noorwegen is geen EU-lidstaat, maar maakt wel deel uit van de Europese interne markt, behalve voor visserij en landbouw.

Een halfzachte brexit

Vorige week kwam de Britse regering na urenlang vergaderen met een collectief standpunt over de relatie met de Europese Unie na de brexit. Premier Theresa May stelt onder meer voor om een vrijhandelszone met de EU te behouden voor wat betreft goederen. Voor diensten wil de Britse regering geen vrije handel met de EU. En belangrijk: het vrij verkeer van personen moet op de schop.

Dat voorstel van de Britse regering lijkt zowat op een in-between tussen een harde en een zachte brexit, een halfzachte brexit zeg maar.

De harde brexiteers - zoals buitenlandminister Boris Johnson - konden zich er niet in vinden en stapten uit de regering. De Amerikaanse president Donald Trump is ook niet enthousiast en plaatst een mogelijk handelsakkoord tussen de VS en het VK op de helling. "Als ze de deal zo afsluiten, zouden we met de Europese Unie in plaats van met het Verenigd Koninkrijk zaken doen", vindt Trump.

Meest gelezen