Videospeler inladen...

Demir: "Boerkini is symbool van ongelijkheid tussen man en vrouw"

Volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is de boerkini een symbool van de ongelijkheid tussen man en vrouw en moeten vrouwenrechten primeren op religieuze rechten. Dat zegt Demir in een reactie op de uitspraak van een Gentse rechter, die heeft beslist dat Gentse zwembaden de boerkini niet mogen verbieden.

De discussie over de boerkini, een zwempak dat het lichaam van top tot teen bedekt, laait nog eens op. Aanleiding is een Gentse rechter die heeft geoordeeld dat een verbod in twee Gentse zwembaden, om hygiënische en veiligheidsredenen, niet wettelijk is.

"We komen altijd op hetzelfde punt terug", reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir. "Wat is er belangrijker? Religieuze rechten of vrouwenrechten? Ik kies resoluut voor vrouwenrechten. Ik zie steeds jongere meisjes in Vlaanderen een hoofddoek dragen, dat kan toch geen vrije keuze zijn?"

"De rechter moet de wet naleven en ik respecteer dat ook, maar we moeten bekijken welke instrumenten we de rechterlijke macht kunnen geven. Hier gaat het over sportaangelegenheden. Dat moeten we dus op Vlaams niveau bekijken."

Meest gelezen