Videospeler inladen...

Hebben IJslandse walvisjagers bedreigde blauwe vinvis gedood?

IJslandse walvisjagers hebben mogelijk een bedreigde blauwe vinvis gedood in de baai van Hvalfjordur, "Walvisfjord". Volgens de jagers zou het niet gaan om een blauwe vinvis, maar om een gewone vinvis of een kruising tussen de twee soorten. Gewone vinvissen en kruisingen worden beiden niet beschermd onder de IJslandse wetgeving. Het is al 40 jaar geleden dat een blauwe vinvis opzettelijk gedood is.

Het bedrijf dat de walvis doodde zegt zeker te zijn dat het om een kruising tussen een gewone vinvis en een blauwe vinvis gaat. Kristján Loftsson, de directeur van het bedrijf, ontkent de claims eveneens. "We hebben nog nooit een blauwe vinvis gedood in onze wateren nadat ze beschermd werden", vertelt Loftsson aan CNN. "Het dier werd gezien als een gewone vinvis, maar het zal een kruising blijken. Daar ben ik vrij zeker van."

IJsland is een groot visland, een land van de oceaan

Loftsson vergelijkt de IJslandse walvisjacht met andere jachtpraktijken: "We zijn een groot visland, een land van de oceaan. In de Verenigde Staten heb je de jacht op herten. Dat is hetzelfde."

Een IJslandse anti-walvisjachtgroep verspreidde foto’s van het gedode dier. Op basis van deze beelden twijfelen experts of het wel gaat over een kruising. Adam Pack, een walvisexpert verbonden aan de Universiteit van Hawaï, zegt dat de foto’s wel degelijk een blauwe vinvis tonen: "Kijk naar de hoek van de rugvin, de spitse borstvinnen en de grootte van het dier."

Ook Peter Richardson van het Britse Marine Conservation Society gelooft dat het om een blauwe vinvis gaat. "Dit is een betreurenswaardige actie", vertelt Richardson aan The Telegraph. "De blauwe vinvis, het grootste dier dat ooit op onze planeet bestond, is bedreigd en beschermd onder elke relevante internationale afspraak."

Twee vinvissen worden aan boord gehaald in de baai van hetzelfde "Walvisfjord".

Walvisvlees

IJslandse walvisjagers richten zich vooral op dwergvinvissen en gewone vinvissen. Maar IJsland is niet het enige land dat ook na het verbod van de Internationale Walvisvaartcommissie in 1986 nog op walvissen jaagt. Ook buurland Noorwegen en Japan laten de walvisjacht op industriële schaal toe. 

Japan is de grootste markt voor walvisvlees. Veel van de door IJsland gedode walvissen worden dus naar Japan geëxporteerd. Maar dit is illegaal als het gaat om blauwe vinvissen of zelfs kruisingen. DNA-tests moeten nu uitwijzen of de jagers gelijk hebben. De overheid benadrukte alvast dat ze het geval zeer serieus neemt.

IJsland opende een paar weken geleden nog een opvangcentrum voor witte dolfijnen of beloega’s, een wereldprimeur. Volgend jaar komen de eerste twee dieren naar het centrum, vanuit een Chinees aquarium. 

Meest gelezen