© NBCUniversal Television Distribution

"Downton Abbey"-film komt er, mét Maggie Smith

Er komt wel degelijk een "Downton Abbey"-film, gebaseerd op de gelijknamige reeks die ook op één werd uitgezonden. De opnames gaan al deze zomer van start. Zowat de hele cast keert terug, zelfs Maggie Smith. Dame Maggie had nochtans eerder aangegeven dat ze haar personage "te oud" vond voor een nieuw verhaal rond de familie Crawley.

Zes seizoenen lang hield "Downton Abbey" wereldwijd miljoenen fans aan de buis gekluisterd. Ook hier bij ons: "Downton Abbey" werd met veel succes op één uitgezonden. De reeks speelt zich af in het begin van de 20ste eeuw en gaat over de bewoners van het Britse landgoed Downton Abbey: zowel de aristocratische familie Crawley als hun kleine leger aan personeelsleden.

Na het laatste seizoen in 2015 hoopten veel kijkers dat er nog een film zou komen over de Crawleys. De makers hebben lang beweerd dat ze daar geen concrete plannen voor hadden. Maar nu heeft bedenker Julian Fellowes toch een scenario klaar, zo bevestigt hij vandaag. De opnames van de film gaan deze zomer al van start.

Populaire weduwe

Cruciaal was de medewerking van de hoofdrolspelers, waaronder Hugh Bonneville en Michelle Dockery. Ook Maggie Smith, die gestalte gaf aan het wellicht populairste personage van "Downton Abbey", is opnieuw van de partij.

Smith speelde op weergaloze wijze de "Dowager Countess", de weduwe aan het hoofd van de familie. Sommige van haar oneliners, zoals "Wat is een weekend?", zijn intussen onsterfelijk. De mediaschuwe Smith had de voorbije jaren laten verstaan dat ze geen zin had om het personage opnieuw te spelen, al was het maar omdat de weduwe volgens de chronologie van de reeks al ver over de 100 zou zijn. Maar Dame Maggie heeft nu wel degelijk getekend voor de film.

Over het verhaal van de film willen de makers niets kwijt. Regie is in handen van Brian Percival, die ook de pilootaflevering in 2010 inblikte. Wanneer de "Downton Abbey"-film in de zalen komt, wordt pas later bekend gemaakt.

Meest gelezen