Europese Commissie: Juncker wankelde door rugpijn en kan gewoon verder werken

Europees commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had een zware aanval van ischias tijdens de groepsfoto op de NAVO-top gisteren. Volgens zijn woordvoerder verklaart dat waarom hij zo wankelde. Op het internet wordt al dagen gespeculeerd over de vraag of Juncker dronken was. Een revalidatie-arts vertelt ons dat je onmogelijk een diagnose kan stellen op basis van beelden.

De beelden van Juncker die zijn evenwicht verloor en door collega’s ondersteund moest worden, gaan het internet rond. Woendagavond trokken de leiders die de NAVO-top bijwoonden naar het Jubelpark in Brussel, waar de groepsfoto genomen werd. Juncker kon er zich amper overeind houden en onder meer de Nederlandse premier Rutte en diens Portugese collega Costa moesten hem ondersteunen. Ook op weg naar het officiële galadiner kon hij niet alleen wandelen. 

Videospeler inladen...

Was Juncker dronken? Oud-Europees commissaris Karel De Gucht was in elk geval niet te spreken over de beelden. “Europa moet zich op een positieve manier laten zien. Als ‘de’ leider van de EU zo’n gedrag vertoont, is dat een zeer spijtige zaak.”

Tijdens de dagelijkse middagbriefing van de Europese commissie zei Junckers woordvoerder Margaritis Schinas dat Juncker eergisteren aan een zware aanval van ischias leed. Dat is een vorm van zenuwpijn die door een hernia kan worden veroorzaakt en tot tijdelijke verlamming in de benen kan leiden. 

Videospeler inladen...

“De president had woensdagavond een zware aanval met krampen. Zoals hij eerder zelf al in interviews zei, heeft die ischias een zware impact op zijn lopen.” Schinas zei dat Juncker Rutte en Costa bedankte voor hun bijstand tijdens zijn pijnlijke momenten. Juncker neemt medicatie en voelt zich beter. “Gisteren werkte hij opnieuw een volle agenda af en ook volgende week wordt druk”, zei Schinas. “Juncker blijft hard werken, zoals hij al sinds het begin van zijn openbare leven doet.”

"Uitleg aanvaardbaar"

VRT NWS legde zijn oor te luisteren in de medische wereld. Een revalidatie-arts zegt dat je onmogelijk een diagnose kan stellen op basis van beelden. "Een ischias kan leiden tot uitstralende pijn in de benen, maar in een ver gevorderd stadium ook tot krachtverlies en verminderde controle", is te horen. Dat kan als een tussenwervelschijf al te zeer op een zenuwstructuur duwt, bijvoorbeeld op het ruggenmerg. 

De uitleg van de woordvoerder van Juncker is volgens de revalidatie-arts aannemelijk. "Hij moest bijvoorbeeld trappen doen, en zoiets is voor je lichaam allerminst een eenvoudige beweging." Er is ook te zien dat Juncker achterovervalt. "Zoiets kan het gevolg zijn van een ischias: als je hersenen de informatie niet doorkrijgen over de ondergrond waarop je staat, kan je vallen."

Meest gelezen